Ако сте тек недавно постали свесни промена могло би да вам се чини да ваши симптоми нису "довољно лоши" да бисте се тестирали на деменцију, упозорава Алцхајмерово друштво на свом сајту.

Фото: Профимедиа

 

Међутим, рана дијагноза деменције може бити кључна јер омогућава приступ специјализованој нези, информисање најмилијих и приступ релевантним бенефицијама. Истраживање је показало да 60 одсто испитаника жали што није раније знало и добило дијагнозу.

Иако су губитак памћења и заборављање најпознатији симптоми овог тешког обољења, поједини ранији знаци, попут разлика у визуелно-просторној свести и мирису, су мање препознати. Такође, "Дементиа Аустралиа" указује на још један симптом који може да се јави међу првима и то, веровали или не, током облачења.

Фото: Профимедиа

 

Облачење је сложен поступак

Облачење захтева низ вештина, укључујући памћење, координацију руку и очију, равнотежу, па чак и расположење. Све то може бити погођено деменцијом, чак и у раним фазама.

На пример, особа са деменцијом може имати проблема да остане стабилна док облачи панталоне или може мешати отвор на врату са рукавом због апраксије.

Такође, особе које пате од Алцхајмера могу се суочити са изазовима приликом препознавања детаља ниског контраста, попут дугмади које су исте боје као тканина. Неуобичајени рајсфершлуси, мала дугмад и куке могу додатно отежати облачење, узрокујући осећај смањене координације руку и очију. Како стање напредује, особа ће се све више борити да се обуче.

Фото: Профимедиа

 

Шта да радите ако посумњате на деменцију?

Ако сумњате на деменцију код вољене особе или код себе, НХС саветује да посетите лекара опште праксе што је пре могуће. Ако подржавате вољену особу, препоручује се да идете с њом код лекара како бисте пружили помоћ да се присете важних информација.

- Дијагноза деменције може помоћи особама са симптомима, као и њиховим породицама и пријатељима, да направе планове за будућност - наглашавају стручњаци, а преноси Хуффпост.

Рано препознавање и дијагноза могу значајно олакшати живот оболелима и њиховим најближима.

Стил