Фоторепортер који је извештавао о ратовима у Југославији 1990-их, о паду Берлинског зида и изласку Нелсона Манделе из затвора и другим великим догађајима у свету, убијен је ножем током викенда на планини Сан Габријел у Калифорнији, САД, за шта је оптужен његов 19-годишњи син Емир Абаџић Лоу.

Пол Лоу (60) је био британски фотограф, ратни новинар и професор сукоба, мира и имиџа на Лондонском колеџу за комуникације Универзитета уметности у Лондону. Његов син, пошто га је убио, виђен је како одлази с места убиства, а потом је недалеко учествовао у саобраћајном удесу. Ухапшен је на основу доказа с места убиства и сведока, а и признао је полицији да је убио оца.

Како се додаје, његов син се данас појавио на суду. 

Аутор многобројних дела

Универзитет уметности у Лондону је саопштио да је "рад Пола Лоуа имао револуционарни утицај у представљању рата и сукоба, а касније и у сложеним културним преговорима који су укључени у његов рад на миру и помирењу".

Универзитет је додао да је он "оставио невероватно наслеђе као награђивани фотограф, писац, критичар и, не мање важно, као истински саосећајни едукатор". Његова књига "Босанци" је документовала 10 година рата и послератну ситуацију у БИХ. Објављена је 2005. године. 

Његове новије књиге су "Мајсторски курс фотографије", "Разумевање фото-новинарства", "Извештавање о опсади Сарајева" и "Фотографија, свједочење и југословенски ратови, 1988-2021", пише на његовој веб страници.

У једном интервјуу за "Гардијан" Лоу је рекао да се фокусирао на жртве и болничке пацијенте током првих дана опсаде Сарајева. Потом је постао заокупљен оним што се дешава људима када се "сведу на средњовековне услове изазване опсадом".

- Људи би ризиковали своје животе за мало задовољства. И то би могло бити веома тешко за децу која очигледно нису хтела да буду заглављени у затвореном простору. Током мирнијих периода, могли су више да излазе напоље — сликао сам децу како пливају у реци током прекида ватре. Али река је, као и већи део града, била јасно видљива српским снајперистима. Једне зиме присуствовао сам страшној сцени: група од петоро или шесторо деце је убијена гранатом док су се санкала испред своје куће - изјавио је једном приликом. 

Говорио је и о једној својој фотографији детета на улици с лоптом: "То је тако обична ствар коју дете ради, али код баријере за тенкове, као наговештаја свеприсутне опасности", рекао је он.

Многи су му одали почаст

- Пол је био веома талентован, храбар и посвецћен фоторепортер који се више пута доводио у опасност да би показао свету реалност ратних зона и хуманитарних криза широм света - рекао је Сантјаго Лајон, бивши потпредседник и директор фотографије у агенцији АП који је радио са Лоуом током опсаде Сарајева почетком 1990-их.

- Тада је постао успешан и поштован едукатор посвећен припремању будућих генерација фоторепортера. Његова прерана смрт је дубоко утицала на фото-новинарску заједницу - истакао је он.

Лоу је предавао на академији кроз Фондацију VII која обучава и опрема новинаре из заједница које су недовољно заступљене у медијима.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: