Риба паук најотровнија је риба у Јадрану, а често може да заврши на удицама или у мрежама риболоваца, било оних рекреативних или професионалних. Професионалци већ знају о каквој риби је реч и како јој морају приступити, но они мало мање искусни могли би лоше да прођу ако их паук убоде.

Риболовац који се на ТикТоку назива Морски Влај објавио како је прошле године уловио најотровнију рибу у Јадрану, али он је сигурно знао да је скине са удице да га не убоде.  

Међутим, те среће није био Славонац Томислав који је иначе риболовац, али му је пуно познатија речна риба с обзиром на то да је одрастао ловећи рибу на реци Драви. Када је први пут одлучио да се окуша у морском риболову током породичног одмора на острву Корчула, на удицу му се ухватио паук. Но, он није знао да је реч о отровној риби чији убод неверојатно боли па ју је руком скидао са удице како би је вратио натраг у море. Паук му је у том тренутку показао сву моћ своје отровне бодље.

– Док сам га скидао с удице, убо ме у кажипрст на десној руци. У том тренутку ме заболело, али сам успео да га скинем и бацим у море. Онда је бол постајао све јачи. Прст ме жарио као да сам га ставио у кипућу воду, болело ме толико да нисам могао ни о чему да размишљам. Нисам знао шта да радим, био је то најгори бол који сам осетио у животу, дошло ми је да себи одсечем прст колико ме болело. Сат времена проживљавао сам агонију, онда је мало почело да попушта, али ме и даље болело цео дан. Тек касније сам сазнао да је то паук и дошао ми је још неколико пута на удицу, али тада сам знао да га не смем дирати и како да га скинем - испричао је и додао како му је на месту убода остао ожиљак.

Иначе, у Јадрану живе четири врсте морског паука, а најчешћи је паук белац. Нарасте до 53 центиметра дужине и 1,9 килограма тежине. Отровна бодља му се налази на горњем делу шкржног поклопца, а отровне су и прве бодље леђног пераја које су црно обојене, писао је Нови Лист.

Због могућности убода отровне бодље живог паука никада не треба прихватати голом руком. Ако до убода ипак дође, прва помоћ састоји се у неутралисању отрова, што се релативно лако може постићи урањањем или премазивањем места убода са 10 постотним раствором амонијака која се у прикладном паковању може купити у свакој апотеци, а после чега бол, па и све друге последице убода најчешће потпуно нестају.

Неки пак саветују и да се место убода урони у врућу воду која не шкоди кожи, односно не ствара опекотине, те да се у таквој води место убода држи најмање 30 минута. Ако бол не попушта, потребно је потражити лекарску помоћ. 

БОНУС ВИДЕО: