Уз то, студија је такође открила како неправилно сушење веша у стану може да повећа ниво влаге за чак 30 посто. Значи погрешан начин сушења рубља у стану може јако да утиче на квалитет ваздуха, а због влажности може да се створи плесан, пише Експрес.

Томас Бирд, стручњак за материјале, поделио је савет како сушити одећу у затвореном простору без опасности да се створи плесан.

- Пронађите добро проветрену просторију у стану, са добрим протоком ваздуха. Избегавајте влажне или негрејане просторе попут подрума јер могу да подстакну раст спора плесни - каже Бирд.

Фото: Профимедиа

 

Препоручује и куповину ''чврстог сталка за сушење рубља'', те додаје како између одеће која се суши треба да буде ''довољно простора за циркулисање ваздуха''. ''Поставите сталак за сушење у близини извора топлоте, попут радијатора или грејалице. То ће убрзати процес сушења.''

Отворите прозор или врата

Бирд предлаже и да за време сушења одеће отворите прозор или врата како би се побољшала циркулација свежег ваздуха у просторији у којој сушите рубље. То ће помоћи да се не накупља влага.

- Ако је ваш дом врло влажан, размислите о кориштењу вентилатора како бисте додатно побољшали циркулацију ваздуха. Осим тога набавите одвлаживач, он заиста може да помогне у уклањању вишка влаге.

Фото: Профимедиа

 

Но, ако се одећа суши предуго и на њој се може појавити плесан. Бирд саветује како се то може спречити. И што је најбоље, за то вам неће бити потребно више од минута посла.

- Одећу лагано протресите како бисте спречили лепљење ствари. То подстиче равномерно сушење и спречава појаву плесни. Немојте преоптеретити сталак за сушење или простор за вешање. Пренатрпаној одећи потребно је више времена да се суши и лакше задржава влагу.

За крај напомиње и како је веома важно да пре слагања одеће у орман свакако будете сигурни да је она потпуно сува.

- Мала количина заостале влаге може да доведе до стварања плесни.

БОНУС ВИДЕО: