У већем делу дана дуваће углавном слаб, у кошавском подручју умерен ветар, повремено и јак источни и југоисточни, а температуре ће се кретати од један до 21 степени.

У Београду ће током дана бити претежно сунчано време, дуваће умерен, краткотрајно и јак југоисточни ветар, а највиша дневна температура биће око 21 степен.

До краја октобра суво и стабилно

У наредних седам дана задржаће се сунчано и топло време са температурама у границама или мало изнад просека за трећу декаду октобра, у већини места од 19 до 24 степена.

- До понедељка (28.10.) јутарња магла биће локалног карактера, углавном по котлинама и долинама река југозападне и јужне Србије, а у току дана се очекују дужи сунчани интервали - кажу из РХМЗ.

Од уторка (29.10.) магла и ниска облачност биће чешћа појава, очекују се и у нижим пределима, а понегде ће се задржавати и током већег дела дана.

Уз више облачности, краткотрајна киша могућа је данас у току јутра тек понегде на северозападу Србије.

Поновно цветање јоргована

У Србији постоје бројна веровања од давнина која се тичу времена. Једно од њих каже и да је поновно цветање јоргована знак да ће зима бити дуга и хладна.

Чини се да нас управо то и очекује с обзиром на то да се већ неколико дана на друштвеним мрежама деле слике процветалог јоргована, поготово у главном граду.

Фото: Инстаграм принтскрин/moj_beo_grad

 

Иван Ристић је овим поводом говорио о прогнози за наредни период.

- Променила се циркулација ваздуха на планети, очекујемо много јачу зиму него што је била у последњих 10 година. Све иде ка томе. Октобар делује јесење, као некад, нема великих скокова температура на 30 степени, имамо и прве мразеве, све је као некад што је било - рекао је Ристић за ТВ Прва.

Разлика између јутарње и дневне температуре је велика протеклих дана, а тако ће бити и у наредном периоду.

- Субота, недеља и понедељак биће најтоплији, са више од 20, то су јесење температуре, летња је преко 25 степени. Средња температура је испод нормале. Велике су осцилације од око 0 па око 20 степени. Следеће недеље ће стати ветар који дува и који доноси отопљење.

Од уторка, среде иде пад температуре, биће и магле. Поједини модели дају прогнозу за следећи викенд, за 2. и 3. новембар, те прогнозе дају и снег, јаче захлађење. Тренутно за сада, не могу ништа да кажем прецизно, али иде постепен пад, биће 10 и 15 степени и како одмиче новембар иде све хладније време и могућ је и снег - рекао је Ристић за ТВ Прва.

БОНУС ВИДЕО:

(Блиц)