Последњих деценија многе животињске врсте у свету, су у опасности, а међу њима су врсте тигрова, леопарда, носорога, кугуара и других. Подаци говоре и упозоравају да будуће генерације људи, осим на интернету и фотографијама, неће имати прилику никада да уживо виде неке врсте животиња. О њима ће слушати приче и читати текстове као што у 21. веку то чинимо ми.

Фото: АТА имагес

 

Дарвинова жаба и краљевски пингвини

Андријана Тот, кустоскиња у Зоолошком врту на Палићу, каже за "Блиц" да према подацима ИУЦН међу више од 100.000 угрожених врста и оних којима прети изумирање 25 одсто сисара, 14 одсто птица, 41 одсто водоземаца.

- Ради се на истраживању узрока изумирања Дарвинове жабе и највероватније да је разлог инфекција, док је према истраживањима у Енглеској предвиђен нестанак црвених веверица, дивљих мачака, сивих слепих мишева, даброва, јежева и пухова - каже Андријана Тот.

Фото: АТА имагес

 

Забрињавајуће је и што је од 80-их година прошлог века констатовано да се највећа колонија краљевских пингвина, којих је било пола милиона у Индијском океану, смањила за око 90 одсто.

Заувек ишчезли

- За последњих 400 година ишчезло је више од 600 врста животиња, од чега 86 врста сисара, 104 врста птица, 20 гмизаваца, 83 врсте инсеката, али вероватно да је у питању и већи број. На ивици опстанка је око 173 врста сисара, 170 птица, 210 гмизаваца, 160 водоземаца, а међу њима су најугроженије гориле и калифорнијски кондор - каже кустоскиња.

Преостале јединке

Угрожен је опстанак и најмањег морског сисара, ваките или калифорнијске морске свиње, од које је преостало само око 200 јединки у Калифорнијском заливу, а ту су и гориле, орангутани, тигрови, азијски слонови, корњаче.

Поједини подаци су више него поражавајући пошто је у целом свету остало само 30 јединки аморског или сибирског леопарда, око 63 јединки јаванског носорога, 800 планинских горилла, а претпоставља се да јужнокинески тигар више не постоји у дивљини, већ само у зоо-вртовима.

Западна низијска горила је у протеклих 25 година смањила популацију за 60 одсто, суматранског носорога има још око 80 јединки, малајског тигра мање од 300, галапагошких пингвина око 2.000, што је за пингвине јако мали број.

Фото: Редит принтскрин

 

 

- Угрожен је и речни делфин, нема их више од 13 јединки, док се златни тигар виђа само у зоолошким вртовима. Преостало је тек 165 окапија, а сејшелских белорепих летећих мишева има само око 100, северне вомбате око 130, црвеног вука око 100, риђег вука 270 и златног лемура 130 - каже Андријана Тот.

Занимљиво је да је 2013. закључено да је тајвански облачасти тигер изумро, међутим, мештани су их уочили и сада се раде провере тих дојава.

Нестала и два бела носорога

За разлику од њега, тасманијски тигар је потпуно ишчезао 1936. године, а занзибарски леопард је истребљен 90-их година прошлог века, пиринејски козорог 2000, западни црни козорог 2011. У Малезији је 2019. је нестао суматрански носорог и у тој држави више нема ниједне јединке, а у свету се може наћи око 60. Будуће генерације неће моћи, осим у документацији, да виде источног кугуара, који је потпуно ишчезао 2015, а налазио се на потезу северне Америке и Канаде.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".