Многе породице у Србији и даље негују традицију слављења крсне славе. Некима је то прилика да окупе пријатеље и чланове породице, док је другима начин да уз богату трпезу проведу време са најближима. Ипак, једно је свима заједничко - на славском столу увек мора бити жито, погача и свећа.
Без обзира на то да ли славите у ужем кругу од неколико људи или припремате славље за више десетина гостију, битно је да на столу буду главни симболи славе. Један од њих је и жито, за које вам данас доносимо рецепт који многе домаћице називају "жито са три тајне".
Састојци:
- 500 г беле пшенице
- 400 г кристал шећера
- 400 г млевених ораха
- 2 кесице ванилин шећера
- пола кашичице млевеног мускатног орашчића
Припрема:
Пшеницу очистите и добро оперите, затим је потопите у води и оставите да одстоји преко ноћи. Сутрадан је поново оперите и ставите да се кува. Кување траје неколико сати, а експрес лонац може убрзати процес.
Прочитајте још
Када је пшеница кувана, оставите је да се охлади, затим је процедите, али је немојте испирати (то је прва тајна). Потом је самељите на машини за месо, али немојте млети превише ситно (то је друга тајна).
У смесу додајте шећер, млевене орахе, ванилин шећер и мало мускатног орашчића. Све састојке пажљиво сједините, најбоље рукама (то је трећа тајна). Жито пребаците у чинију и спремно је за ношење у цркву, а затим за послужење гостима на дан славе.