Како истиче, сви они који знају да имају проблем са желуцем или жучном кесом треба да поведу рачуна о оброцима поготово у овим славским данима.
Докторка Хитне помоћи, Милена Поповић, изјавила је данас да је неуобичајено велики број позива у току ноћи долазио од пацијената који су имали проблем са боловима у стомаку, који је највероватније последица прекомерног узимања хране.
Докторка Поповић истиче да су суграђани најчешће звали због болова у грудима у току ноћи, али да је био и велики број позива због болова у стомаку.
- Оно што је мало било учесталије ове ноћи то су били болови у стомаку различите етиологије, да ли је због проблема са желуцем или проблема са жучном кесом. Ето, славе су, па је потребан неки опрез приликом уноса хране - саветује др Поповић из Хитне помоћи.
Како истиче, сви они који знају да имају проблем са желуцем или жучном кесом треба да поведу рачуна о оброцима поготово у овим славским данима.
Прочитајте још
- Сада смо у сезони маснијих слава, доста се спрема и једе месо. С обзиром на то да слава не може да се избегне, као ни сав тај ред у оброцима, али би било добро да они који знају да имају здравствене проблеме буду мало уздржани - рекла је др Поповић.
Сваки залогај жвакати 33 пута
Гастроентеролог проф. др Александар Нагорни објаснио је раније да брзо и недовољно жвакање хране може довести до надимања због прекомерног гутања ваздуха, што оптерећује желудац и изазива тегобе попут мучнине и повраћања.
Он истиче да је важно добро сажвакати залогај и препоручује да се сваки залогај сажваће макар 33 пута пре него што се прогута.
- Када једемо брзо ми тада недовољно жваћемо храну, притом гутамо велику количину ваздуха што оптерећује желудац, додатно га шири и најчешће се након тога испољавају тегобе - мучнине, гађење а чак може и да се поврати. Из једњака, варење хране се наставља у желуцу и боље је када је храна добро обрађена у устима и добро зубима уситњена, тако да она са своје стране покреће бројне механизме ослобађања хормона који утичу на разлагање хране, пре свега беланчевина у желуцу - објаснио је професор Нагорни.
Професор Нагорни саветује да се једе полако, здраво и умерено, без разговора током оброка, јер правилно жвакање хране олакшава варење и ослобађање хормона који разлажу беланчевине у желуцу.
Проблеми са желуцем могу се појавити у свим генерацијама, а неки симптоми могу бити знак озбиљних обољења, док се други могу регулисати правилном исхраном.
Ако волите масно и нездраво ево савета како да га једете
Како улазимо у период слава, др Петар Боровић дао је савет за све оне који воле да уживају у масној храни и богатој трпези.
- Важно је одржавати равнотежу и пазити на исхрану како би се ублажили негативни ефекти. Ако бисмо пре печења попили свеж сок од свеже цеђених наранџи, сок богат витаминима. Или узели две, три мандарине и наранџу, блокирали бисте канцерогене састојке. Ми нећемо јести печење сваки дан. Ни роштиљ. Ако једемо роштиљ, тупом страном ножа остружите то што је изгорело, оно најцрње, то су канцерогени! И сваког дана једите око 400-500 грама воћа. И то прво попијте воду, па воће, оно се најбрже вари - каже др Боровић.
Шта ако ипак претерате
После преједања избегавајте алкохол, масну и зачињену храну, газирана пића и храну са пуно шећера. Уносите довољно цинка - неколико бадема, ћуретину и суве кајсије. Такође, у смањењу надутости може да вам помогне пробиотски јогурт, а предност дајте течностима, пијте чај од нане и компот, једите чорбе од поврћа, барено поврће и салате.
(Еспресо.рс)
БОНУС ВИДЕО: