Пре неколико година о тој теми говорио је глумац Милан Лане Гутовић и у свега неколико минута жестоко критиковао ново акцентовање у српском језику које углавном форсира Јавни сервис.

Фото: Н. Фифић

- То није нов говор, то је нешто друго, сасвим друго. То је уништавање националног бића, то је у ствари напад на Србију. Када би неко прочитао било коју врсту социологије, схватио би да је овај народ обележио језик – онда би схватили да не морамо да узимамо пушку само када нам се неко залети на границу, већ и када нападне на језик – то је напад на државу. Ми смо отворен језик, а људи који лепо говоре и које волим да слушам никада неће изговорити: ЈуГОславија, теЛЕвизија, ваТРОгасаца и ту имбецилију потпуну - објаснио је Лане гостујући у емисији „Свој на своме са Ненадом Миленковићем“.

Фото: Архив Новости

- Нико се није сетио да потражи тог генијалца који је смислио ту врсту лексије, али се сетио да је Југославија престала да постоји оног тренутка када су лингвисти Хрвати и Срби почели да се плезе на тему: тачка и точка. Када се то размотало све, распала се Југославија - рекао је Лане.

Фото: Архив Новости

Подсетимо, драма која се недавно догодила на јавном сервису око погрешног акцентовања подигла је читаву Србију. У квизу „Слагалица“ када је један такмичар погрешно акцентовао реч Аустралија, свима је било смешно, осим такмичару што се видело по његовом киселом осмеху. Онда се слично поновило неколико дана касније кад је један од такмичара дао тачно решење у асоцијацијама, међутим водитељка Кристина Раденковић је опет реаговала, прихвативши његов одговор али уз исправку и наводно право акцентовање речи Континент.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".