Без здравих, функционалних бубрега, тело не може да ради учинковито. Бубрези имају важну улогу у целокупном здрављу, прочишћавају крв, помажу код избацивање отпада из тела и одржавају равнотежу течности.
Како бисте што боље бринули о здрављу ових важних органа, у прехрану можете да укључите и једну намирницу која позитивно утиче на њихово здравље.
Како преноси Хеалтх Дигест, та намирница је - купус, моћно поврће које садржи обиље храњивих материја које позитивно утичу на здравље бубрега.
Према подацима америчког Министарства пољопривреде (УСДА), једна шољица насецканог купуса садржи 82,1 грам воде, 2,22 грама влакана, 35 милиграма калцијума, 151 милиграм калијума и 16 милиграма натријума.
То су врло корисне вредности за храну погодну за бубреге.
Прочитајте још
Дијететичарка Јана Греене Ханд за Хеалтх Дигест објаснила је зашто би било добро да често конзумирамо купус.
"Да би бубрези остали млади и здрави, препоручује се да не преоптерећујемо тело натријумом. За пацијенте с бубрежним болестима, калијум и протеини такође могу да преоптере бубреге, због чега је купус одличан избор", објаснила је.
Додаје како не треба подценити друге нутритивне бонусе које доноси конзумација купуса за здравље бубрега.
"Било куван или сиров, купус може помоћи у детоксикацији бубрега јер је богат витамином Ц, фолном киселином, витамином Б6 и влакнима", закључила је дијететичарка.
(Б92.нет)