Поједини домаћини који славе посну славу попут Светог Николе или чија слава падне на посне дане среду или петак износе печење.

Образложење је да су се свецу и посном дану одужили рибом коју поставе на део стола, а да је слава за окупљање и дружење и да не чине ништа лоше и супротно вери. Појединци се позивају и на то да им је локални свештеник објаснио да то може баш тако.

Када слава пада у дане поста, трпеза мора да буде посна и печење није дозвољено.

Фото: Јутјуб принтскрин/Nolifer

 

- Кад слава падне у среду или петак, а није пост, гозба и мрсни славски ручак може се одложити за наредни дан. Погрешно је, како то неки чине, на дан славе када је пост, "приказати" на трпези мало рибе и посне хране, а после постављати и служити мрсну храну. То је својеврсно лицемерје и није достојно хришћанина, Србина и православца, поготово кад се зна да се може чак лепше и јефтиније припремити ручак од рибе и посне хране - навео је верски аналитичар Драшко Ђеновић за Курир.

Чињеница је, додаје, да се обичаји занемарују, посебно у градовима, док се у селима то колико-толико поштује:

Фото: Википедија

 

- Имамо и ситуације да људи подижу кредите да би славили славу, јер је цена рибе и свега отишла у небеса. За славу би требало да дође поп у кућу да освешта колач или да домаћин оде ујутру до 10 сати у цркву да се колач пресече - закључио је.

Обичаји које треба поштовати

​БОНУС ВИДЕО: