Поједини домаћини који славе посну славу попут Светог Николе или чија слава падне на посне дане среду или петак износе печење.
Образложење је да су се свецу и посном дану одужили рибом коју поставе на део стола, а да је слава за окупљање и дружење и да не чине ништа лоше и супротно вери. Појединци се позивају и на то да им је локални свештеник објаснио да то може баш тако.
Када слава пада у дане поста, трпеза мора да буде посна и печење није дозвољено.
- Кад слава падне у среду или петак, а није пост, гозба и мрсни славски ручак може се одложити за наредни дан. Погрешно је, како то неки чине, на дан славе када је пост, "приказати" на трпези мало рибе и посне хране, а после постављати и служити мрсну храну. То је својеврсно лицемерје и није достојно хришћанина, Србина и православца, поготово кад се зна да се може чак лепше и јефтиније припремити ручак од рибе и посне хране - навео је верски аналитичар Драшко Ђеновић за Курир.
Чињеница је, додаје, да се обичаји занемарују, посебно у градовима, док се у селима то колико-толико поштује:
Прочитајте још
- Имамо и ситуације да људи подижу кредите да би славили славу, јер је цена рибе и свега отишла у небеса. За славу би требало да дође поп у кућу да освешта колач или да домаћин оде ујутру до 10 сати у цркву да се колач пресече - закључио је.
Обичаји које треба поштовати
- Риба је неизоставна на посној трпези
-
Посна слава се припрема не само за време великог поста већ обухвата и среду и петак као дане којима се упражњава пост. Сматра се великим грехом ако у ове дане припремате мрсну храну за вашу крсну славу
-
Сваки гост буде почашћен при доласку житом уз гутљај црног вина
-
За предјело се на трпези налазе ајвар, разне посне салате, пите од купуса, печурака и кромпира
-
За главни оброк обично се служи риба, пребранац, сармице од пиринча, али и рибља чорба
БОНУС ВИДЕО: