Четврт века касније, италијански редитељ Франко Џефирели почео је да снима филм о њој. Пажљиво проучавајући биографију своје хероине, оживео је њен живот из године у годину. Када је реч о околностима смрти, Џефирели је дошао до низа чињеница које га наводе да доведе у питање званичну верзију.

Калас је патила од неколико здравствених тегоба, али болести срца није било међу њима. Зашто је доктор, прогласивши смрт од срчаног удара, ипак инсистирао на обдукцији? Познато је да је певачица увек била против кремације. Својим познаницима је више пута говорила да "не жели да једног дана заврши у рерни." Чак је сама себи купила гробно место. И одједном-брза кремација. Коначно, где је нестао њен тестамент за чије је постојање неколико људи знало?

Фото: Профимедиа

 

 

Након анализе ових и других чињеница, Франко је дошао до закључка да је Марија Калас убијена. Чак је дао и име убице. Али пре него што откријемо име убице, да се подсетимо живота ове уметнице. Ово је једноставно неопходно да би се разумело зашто је највећа певачица двадесетог века провела остатак живота у потпуној изолацији и била беспомоћна пред смртном претњом.

Мајка

Недуго пре рођења Марије, њени родитељи су изгубили сина јединца. Трудна мајка је и даље ходала у жалости и молила се Богу да је новорођенче дечак. Када се девојчица родила, одбијала је да је погледа неколико дана. До тог времена, породица се преселила из Грчке у Америку, где је његов отац отворио луксузну апотеку на Менхетну.

Мајка није волела своју ћерку и трудила се да што мање времена проведе са њом. А када је Марија открила невероватне вокалне способности, присилила ју је да по цео дан учи у музичким школама, углавном што даље од ње.

Током Велике депресије, породица је банкротирала, родитељи су се развели, а мајка се, заједно са Маријом и старијом сестром, вратила у домовину. Наставила је да се односи према својој ћерки са лоше прикривеним несклоношћу. А Марија, која је постепено постајала све познатија певачица, сањала је да се врати свом оцу. То јој је пошло за руком тек после рата. Опростивши се заувек од мајке, отишла је у Њујорк. Али тамо ју је чекало ново разочарење: њен отац је био ожењен женом којој се одмах није допала пасторка.

Тако је Марија Калас остао без родитеља.

Фото: Профимедиа

 

 

Муж

Ђовани Батиста Менегини, богати италијански индустријалац, био је страствени обожавалац опере. Када је први пут чуо Калас како пева на сцени, схватио је да је она жена његових снова. Менегини је био скоро 30 година старији, али то није била препрека за бурну романсу. Његови рођаци и пријатељи били су против те љубави, сматрали су да је Калас заинтересована само за капитал милионера. Тада је он напустио својих 27 фабрика у корист породице, са изјавом: "Узмите све, мени треба само Марија!“ Године 1949. пар се венчао у католичкој катедрали, иако је Калас припадала Грчкој православној цркви. А онда је то одиграло веома драматичну улогу у њеном животу.

Менегини јој је постао све - отац, муж, љубавник, предузетник. Обоје су сањали о деци, али су савршено знали вредност Каласовог јединственог гласа, а избор између породице и каријере увек је прављен у корист каријере. Када је пар коначно одлучио да има потомство, она је већ имала преко 30 година, он - преко 60. Марија је одједном помислила да је прекасно да размишља о рађању, а Менегини није покушао да је убеди. И убрзо се у Маријином животу десило нешто што ју је лишио мужа и окренуо цео њен живот наглавачке.

Фото: Профимедиа

 

 

Љубавник

У септембру 1957. на балу у Венецији, Калас је упознала свог сународника, милијардера Аристотела Оназиса. А када су јој неко време касније лекари преписали морски ваздух, а Грк позвао супружнике да остану на његовој луксузној јахти „Кристина“, позив је са захвалношћу прихваћен.

На броду се окупило угледно друштво - Винстон Черчил, Гери Купер, војвоткиња од Кента... И сада, окружена овим високим друштвом, пред очима свог мужа, Калас креће у луду аферу са власником јахте. Целе вечери су Аристотел и Марија плесали у музичкој соби, да би касније водили љубав у Оназисовој кабини.

Репутација грчког милијардера, искрено, није била савршена. Био је познат као страствен и незасит љубавник и често је мењао жене. Али Марија је видела само њега, била је глува за гласине. Напустила је мужа и преселила се у Париз, ближе Оназису. Престала је да се занима за своју каријеру, уносни уговори један за другим су јој промицали. Поред тога, потпуно је занемарила болест грла, која је почела да напредује.

Грк је био истински заљубљен у Марију. Своју вољену обасипао је поклонима. Чак се и развео од своје жене Тине, намеравајући да се ожени Маријом. Али појавила се неочекивана препрека: Католичка црква је забранила брак, јер Мененгини није хтео да се разведе од Марије... Морала је да чека. Нека буде година, нека буде пет година. Ако заиста волите, да ли је битно?

1966. Калас је затруднела. Оназисова реакција била је неочекивана и оштра: абортус! Имала је 43 године и схватила је: ово је њена последња шанса да постане мајка. Али такође је схватила да је суочена са избором: или дете или Оназис. Због болести је умало остала без гласа, сада је морала да изгуби и бебу.

Фото: Профимедиа

 

 

И Марија је донела одлуку - абортирала је. А буквално неколико дана касније, у њену кућу је дошао гласник њеног вољеног Аристотела и рекао: Грк се управо оженио Жаклин Кенеди, удовицом убијеног америчког председника. Ово је била поражавајућа вест. Ипак, Марија је смогла снаге да мирно каже гласнику: "Обрати пажњу на моје речи. Богови ће бити поштени. Постоји виша правда на свету".

Тако је Калас изгубила све.

Убрзо након ових догађаја, Оназисов син је погинуо у саобраћајној несрећи. До краја својих дана (којих није остало толико) милијардер се никада неће опоравити од ове туге. И убрзо након његове смрти, његова ћерка Кристина је умрла од предозирања дрогом.

Пијанисткиња

Последњих година свог живота, велика певачица је водила повучен живот. Данима је у потпуној тишини лутала напуштеним собама или читала књиге лежећи на каучу. Маријин друштвени круг чинили су собарица, шофер и неколико музичара са којима је раније радила. Једном је, након што је добро размислила, управо њих поменула у свом тестаменту. 10 милиона би могло усрећити ове љубазне људе.

А у њеном животу је била и пијанисткиња- Васа Деветзи. Испоставило се да је била изузетно одана жена и заправо је преузела улогу и гувернанте и поверљиве особе. Васа је знала да пажљиво слуша, знала је да утеши у тренуцима тешке депресије. Одговарала је на писма упућена Марији и јављала се на телефон. Пратила је свакодневну рутину њене пријатељице. Давала јој лекове на сат. Како је време пролазило, Калас се све више везивала за њу.

Како је могла знати да Васа, која је себе сматрала великом пијанисткињом, неправедно увређена судбином, годинама завиди Марији Калас и потајно је мрзи? И не може да опростии што ју је Марија споменула у свом тестаменту међу осталима? Да ли је могла да замисли да драга Васа, преузимајући њену преписку и телефонске разговоре, постепено одсеца од ње оно мало преосталих пријатеља? Како је само могла да претпостави да свака чаша лека садржи снажне лекове за смирење и таблете за спавање које постепено уништавају тело? Те да ће се на крају та доза показати смртоносном.

Фото: Профимедиа

 

 

Ево ко је убио Марију Калас

Према Џефирелију, Васа је била та која је инсистирала да се не врши обдукција након Каласове смрти. Захтевала је хитну кремацију. А своју истрајност мотивисала је чињеницом да ју је сама певачица, очекујући скору смрт, обавестила о томе. Тада је пијанисткиња украла тестамент, новац у готовини и неке вредне ствари.

Да ли је Џефирелијева претпоставка тачна или не, највероватније никада нећемо сазнати. Васа није много надживела Марију и није имала времена да искористи тестамент. Испоставило се да је Калас била у праву: богови су праведни.

Њених 10 милиона подељено је судском одлуком између два веома стара човека - њене мајке и њеног мужа Мененгинија. На аукцији продате су Маријине личне ствари - накит, одећа. Отишли ​​су за велику суму - више од милион и по долара. Међу тим стварима било је и крзно које јој је Оназис поклонио након што је пристала на абортус...

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".