Чај са медом једно је од омиљених зимских пића. Укусан је и греје, а штавише, мед одушевљава својим својствима. Међутим, ако желите да ваш чај буде заиста квалитетан, никада не додајте мед у врели чај. Нема смисла! Да би мед задржао своја својства и заиста донео користи, не треба га излагати високим температурама.
Мед је одличан извор антиоксиданата, неке врсте их садрже исто колико и воће и поврће. Антиоксиданси штите ћелије од слободних радикала и оштећења које они изазивају. Иако једна супена кашика меда садржи чак 17 г шећера, има и богат нутритивни профил. Садржи: калцијум, магнезијум, манган, ниацин, фосфор, калијум, пантотенску киселину, рибофлавин и цинк.
Научници су доказали многа својства меда која промовишу здравље. Најважнији од њих укључују:
- Антибактеријски и антифунгални ефекат
- Благотворно дејство на зарастање рана и инхибицију раста микроба
- Садржај корисних фитонутријената, ефекат јачања имунитета
- Ублажавање проблема са варењем (нпр. дијареју) и има умерено позитивно дејство у случају чира на желуцу
- Ублажавање кашља и болова у грлу
- Подржавање функције памћења мозга захваљујући полифенолима садржаним у меду
Прочитајте још
Мед и чај - савршен дуо?
Не обавезно! Испоставило се да је додавање меда у врући чај лоша идеја. Преко 200 активних једињења садржаних у меду разграђује се под утицајем високе температуре. Нажалост, то значи да се уместо здравог додатка са својствима која унапређују здравље, мед претвара у калоријски заслађивач.
То не значи да не можете да припремите чај са медом и сачувате његова својства, али је температура овде пресудна. Претпоставља се да мед задржава својства на максималној температури од 45-50 степени Ц. Међутим, стручњаци препоручују да се додаје у напитке чија температура не прелази 37 степени Ц, нпр.
(Мондо)