За Бадње вече традиционално је припремана бадњача, погача обично у облику двоструке или троструке плетенице на чијем једном крају је обавезно био забоден орах као знак мудрости, мира, плодности и дуговечности.

Фото: Профимедиа

 

Ево и рецепта за овај старински специјалитет који ће улепшати празничну трпезу, али и подсетити нас на наше корене.

Потребни састојци:

  • 40 гр свежег квасца
  • 400 мл топле воде

  • 1 кашика шећера

  • 3 кашичице соли

  • 700 гр брашна

  • 50 мл + 2 кашике уља

Припрема:

У топлој води размутите квасац и шећер. Додајте пола количине брашна, уље и со, па добро промешајте. Након тога додајте постепено остатак брашна и наставите мешање варјачом док смеса не постане густа.

Кад смеса буде толико густа да не може да се меси, прелијте је са 2 до 3 кашике уља, па је замесите овлаш.

Оставите тако тесто покривено крпом да одстоји 20 – 30 минута на топлом месту. Извадити затим тесто, мало га премесити, па га руком истапкати да се рашири, да буде као танка лепиња. По жељи, можете од теста формирати и плетеницу.

Избоцкајте виљушком, премажите уљем и оставите 20 минута да одстоји. Укључите рерну да се загреје на 200 степени и ставите да се пече око 25 минута до пола сата.

Печена је када фино порумени. Печену погачу извадите, премажите са мало воде, замотајте у крпу и оставите тако да стоји до служења.