За Бадње вече традиционално је припремана бадњача, погача обично у облику двоструке или троструке плетенице на чијем једном крају је обавезно био забоден орах као знак мудрости, мира, плодности и дуговечности.
Ево и рецепта за овај старински специјалитет који ће улепшати празничну трпезу, али и подсетити нас на наше корене.
Потребни састојци:
- 40 гр свежег квасца
-
400 мл топле воде
-
1 кашика шећера
-
3 кашичице соли
-
700 гр брашна
-
50 мл + 2 кашике уља
Припрема:
У топлој води размутите квасац и шећер. Додајте пола количине брашна, уље и со, па добро промешајте. Након тога додајте постепено остатак брашна и наставите мешање варјачом док смеса не постане густа.
Прочитајте још
Кад смеса буде толико густа да не може да се меси, прелијте је са 2 до 3 кашике уља, па је замесите овлаш.
Оставите тако тесто покривено крпом да одстоји 20 – 30 минута на топлом месту. Извадити затим тесто, мало га премесити, па га руком истапкати да се рашири, да буде као танка лепиња. По жељи, можете од теста формирати и плетеницу.
Избоцкајте виљушком, премажите уљем и оставите 20 минута да одстоји. Укључите рерну да се загреје на 200 степени и ставите да се пече око 25 минута до пола сата.
Печена је када фино порумени. Печену погачу извадите, премажите са мало воде, замотајте у крпу и оставите тако да стоји до служења.