Знамо да витамин Ц помаже вашем имунолошком систему да добро функционише. Помаже и у зарастању рана, спречава оштећење или слабљење колагена у телу и штити зглобове, а може пружити и одређену заштиту тетивама каже др Бракамонте.

- Све у свему, узимање витамина Ц у већим дозама како би се спречила обична прехлада није показало очекиване резултате - каже доктор.

Иако витамин Ц не спречава прехладу, др Бракамонте истиче да постоје нека истраживања која сугеришу да додатни унос витамина Ц може мало убрзати опоравак код одређених људи.

Фото: Профимедиа

 

Витамин Ц не може да спречи, али може да скрати прехладу

- Ако имате прехладу која обично траје око седам дана, додатни витамин Ц може да је скрати за отприлике 13 сати - каже др Бракамонте.

Витамин Ц је најбоље уносити кроз исхрану, а ако желите да повећате унос, можете размислити о узимању додатака витамина Ц.

Обратите пажњу на унос витамина Ц

- У већини случајева, то је 500 милиграма витамина Ц. Превише било чега није нужно добра ствар. 

У којим намирницама има највише витамина Ц?

Ове намирнице садрже више витамина Ц од поморанџе:

  • црвена и жута паприка
  • чили папричице
  • киви
  • јагоде
  • кељ
  • броколи
  • прокељ

БОНУС ВИДЕО: