Знамо да витамин Ц помаже вашем имунолошком систему да добро функционише. Помаже и у зарастању рана, спречава оштећење или слабљење колагена у телу и штити зглобове, а може пружити и одређену заштиту тетивама каже др Бракамонте.
- Све у свему, узимање витамина Ц у већим дозама како би се спречила обична прехлада није показало очекиване резултате - каже доктор.
Иако витамин Ц не спречава прехладу, др Бракамонте истиче да постоје нека истраживања која сугеришу да додатни унос витамина Ц може мало убрзати опоравак код одређених људи.
Фото: Профимедиа
Витамин Ц не може да спречи, али може да скрати прехладу
- Ако имате прехладу која обично траје око седам дана, додатни витамин Ц може да је скрати за отприлике 13 сати - каже др Бракамонте.
Витамин Ц је најбоље уносити кроз исхрану, а ако желите да повећате унос, можете размислити о узимању додатака витамина Ц.
Прочитајте још
Обратите пажњу на унос витамина Ц
- У већини случајева, то је 500 милиграма витамина Ц. Превише било чега није нужно добра ствар.
У којим намирницама има највише витамина Ц?
Ове намирнице садрже више витамина Ц од поморанџе:
- црвена и жута паприка
- чили папричице
- киви
- јагоде
- кељ
- броколи
- прокељ