Како је '82 објављено да је умро Меша Селимовић

Извор: Нпортал 16.12.2022 12:42

Повратак на вест

Ваш коментар

Топ коментари

swed

16.12.2022 13:55

Jedan od najvecih ako ne i najveci, rame uz rame sa Andricem. Ne voljen od nacionalista svih boja jer svaki od njih bas kao i sa Andricem pronadje nesto sto smeta nacionalistickom bezumlju i plitkoj pameti. Naravno su i jedan i drugi opisivali taj nas balkan i ljude onakvi kakvi jesu a govoriti istinu nije popularno.

+14 -2

1 Одговор

Pedja

16.12.2022 16:04

Opet pogresno misljenje, ne tvojom krivicom nego sistemom u kom smo odrasli. Za mene je Selimovic pisac cije reci ostavljaju neizbrisivi pecat u mislima citaoca, covek je bio jednostavno genije za knjizevnost. E sad o ovome nacionalist, ja se licno osecamkao srpski nacionalista, ali pod tom recju ne racunam uvredljivi naziv koji su komunisti uvrstili u nase mozgove, nego ljubav prema svom narodu. Narodu koji se osjeca kao srbi, bez obzira koje veroispovesti bio. Sam Selimovic se izjasnjavao kao srbin iako je rodjen u Bosni, ali covek je poznavao svoje korene, i cija je Bosna bila kroz istoriju, pa ne vidim nikakav problem u njegovoj veroispovest. U svojim romanima je opisiva sukob obicnog coveka sa feudalnom vlasti u vreme u kom se radnja desavala. Sadasnjem citaocu mnoge stvari su iste kao i danas, sto u stvari dokazuje besmrtnost Selimovicevog dela, a njegove reci iz gore navedenog intervijua pokazuju da se mnogo toga u osnovi ne menja kroz covecanstvo.

+21 -0

1 Одговор

Rastko

17.12.2022 05:40

"Sam Selimovic se izjasnjavao kao Srbin iako je rodjen u Bosni?" Pa i u Bosni ima Srba.

+13 -0

1 Одговор

Pedja

19.12.2022 19:13

Izvini Rastko, mozda sam se malo pogresno izrazio. Ja sam srbin koji je rodjen u Hrvackoj detinjstvo proveo u Bosni pa se odselio u Srbiju. Mislio sam u tekstu na muslimane iz Bosne koji se nisu svi izjasnjavali kao srbi u to vreme.

+3 -0

0 Одговора

buki

16.12.2022 18:23

Meni najdraži, najbliži mom senzibilitetu, najvoljeniji, jer mi uvek ovlaže oči kad se pomene Mešina smrt. Nekoliko puta sam bila na ulazu zgrade (bolnice) u kojoj je provodio poslednje dane života. Želela sam da odem do njegove sobe i sa njim razmenim bar neku reč, ali nisam imala hrabrosti, ali nisam imala hrabrosti. Odustajala sam, jer šta bih ja ovako nedostojna mogla da kažem njemu VELIKOM kad uđem? Nikada nisam sebi oprostila što nisam ušla i bar dotakla krevet na kojem leži, a sigurna sam da bi mi bar nešto rekao, ma koko mu je bilo teško, i da bi me to nešto učinilo boljom i jačom osobom. Za njegovu smrt sam saznala u prepunom lokalnom autobusu. Na trenutak su utišani narodnjaci koji su treštali sa vozačevog radija i vesti: DANAS JE POSLE DUGE I TEŠKE BOLESTI PREMINUO NAŠ ISTAKNUTI PISAC MEŠA SELIMOVIĆ. Klik i nastaviše se narodnjaci, kao da ništa nije bilo, osim što su meni kleckale noge i navirale suze. Andrića sam čitala sa uživanjem, ali sam Mešu sve vreme dok čitam njegove reči VOLELA, a mislim da tog čoveka volim i dan-danas. *Bravo Pedja za komentar.

+17 -0

0 Одговора

Vesna

17.12.2022 09:51

Veliki pisac, mudrac. Najveci bez konkurencine.Za njega su svi ostali skolarci .Njegove recenice su mudrost, stecena zivotom koji je vecito bio ugrozavan.Mesa nema konkurenciju.Za njegove romane, dok ih citas, treba pamet, a kad ga procitas zavolis ga. Nesto naucis, shvatis sta nam je istorija cinila i kako iz nje nista nismo naucili. Zato Mesa treba da nam bude ucitelj zivota, vodilja koja nas nece odvesti u mrak. Treba stvoriti ymedin kutak i njegove knjige uviniti dostupnim mladjim generacijama.

+9 -0

1 Одговор

Marko

11.02.2023 23:52

Postovana Selomovic je stvarno dobar,ali ako kazemo da je Andric za njega skolarac to je isto kao kad bi rekli da je Njegos skolarac za Rs umovica.Takvo ste vi poredjenje napravili

+1 -0

0 Одговора

peko

17.12.2022 23:31

''početkom pedesetih je gotovo gladovao, pisao je lišavajući se sna, a dane je provodio radeći po nekoliko poslova.'' Početkom pedesetih bio je docent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu,predavao je teoriju književnosti (slušao sam mu predavanja), pa se pitam koji je to bio Meša Selimović? Bio sam samo student, ali nisam gladovao, kao ni ostali studenti.

+1 -2

0 Одговора

Повратак на вест