ВУК КОСТИЋ: "Зашто Србин не може да буде муслиман?"

Извор: Нпортал 28.08.2023 18:14

Повратак на вест

Ваш коментар

Топ коментари

sasa

28.08.2023 20:10

moze, nego spc odguruje te ljude.

+34 -33

2 Одговора

ja sam

28.08.2023 21:03

Nije tačno. Niko im ne brani da se vrate u pravoslavlje.

+35 -28

1 Одговор

sasa

28.08.2023 22:32

eto kako pritiska. nece da se vrate , hoce da budu srbi muslimani.

+28 -11

0 Одговора

Pedja

29.08.2023 16:04

To sto si sada izjavio nema veze sa realnoscu. Nikome nasa crkva ne brani da se oseca srbinom a islamske je veroispovesti. Nego je problem u tome sto oni sami imaju problem identiteta, kao i pokatoliceni srbi, koji su vecinski narod u dalmaciji, Kninske krajine, slavonije kao i u delovima Bosne i Hercegovine. Kada bi oni sami priznali svoje poreklo i izjasnili se kao srbi, niko im ne bi to ni zamerio ni branio, cak sta vise siguran sam da bi najmanje 95% srpskog naroda prihvatio to sa odusevljenjem. Ali to je prokletstvo naseg narod vise vole da ih zoves turcima, nego da se izjasne da su ono sto su im bili pretci. Slazem se sa Ksticem, svi smo mi jedan napaceni narod, koji je kroz istoriju koristen da se ugnjetava izmedju sebe za interese drugih. Evo ti zivu ptimer, rusi se izmedju sebe iskorenjuju u ukrainskom sukobu, a ovi isti sto su i nas razjedinjavali, ih snabdevaju oruzjem i huskaju na sopstveni narod.

+8 -5

1 Одговор

Промишљач

30.08.2023 00:10

@ Pedja/ Једно је што Црква Православна не брани никоме да се осетћа Србином - а друго је што је насш национални идентитет јавно и данас одредђен кроз једу вјеру - а та дихотомија се могже решити само кроз Уставну дефиницију новог савременог идентитета (као што сам навео у првом посту) - али изгледа да нико из врхова дружтва нема храбрости да ово питање покрене - и сходно овоме, па не мислиш да ће неки католик србског језика да се изјаснива као Србин кад већ припада Хрватској католикчкој цркви - то му је просто немогуће и да хотће! Хрватска држава је кренула новим путем (по правилу Западне Европе) и колико читам по сајтовима они стварају Хрватску православну цркву, или су је већ номинално створили (не поричући постојање Србске православне) - па створимо онда и ми Србску католикчку цркву (друго је ово што сад имамо: Католикчка црква у Србији, из предходног времена) - и кад овако учинимо да се онда надмећемо, па нек се опредељује где ко и како хоће! У националном изразу предност ће на дуги рок увек бити на насшој страни потпуно - али то када свима будну јасна знакчења насших националних имена - а о овоме другом могућности, а већ је било говора о овоме кроз раније коментаре. Права је штета се овако најзнакчајнија питања, а ја бих рекао тренутно и најзнакчајније, мора решавати кроз овако скучену форму коментара - али добро је што имамо бар и ово. Па.. још једном: Поздрав за све!

+0 -5

0 Одговора

Вучина

28.08.2023 21:01

Не постоји ни рвацки вуче, то ти је украдени србски брате наш, пре су се рвати, око загорја тамо, служили италијанским и германским( то је тим ткрћ. “изворним рватима” био матерњи) и то је било то. И дан данас кад чујеш те загорце како причају па то је спрдња жива, као да сви имају хемороиде, само су нам уништили језик, хвала и Вуку С.К. на томе, његов је велики удео што се одрекосмо дијалеката разних па их присвојише други а језик (ко зна зашто) поста србско-рвацки.

+48 -14

0 Одговора

Doktor

29.08.2023 17:02

Religija i nacionalna pripadnost su DVE stvari ! Pripadnik neke nacije moze imati bilo koju svetsku religiju , ili nemati ! Ako su majka i otac Srbi onda je i dete srpske nacionalnosti , ali ako su roditelji pravoslavne vere dete moze biti iste vere , ali i bilo koje druge vere na svetu !! Veru mozes menjati, ali nacionalnost ne ! Pasos mozes takodje menjati , ali nacionalnost ne ! To se na Balkanu cesto mesa !?

+7 -5

0 Одговора

Промишљач

29.08.2023 18:06

Раније сам коментарисао ово око тзв. Хрвата па сад нећу, а ово око насших муслимана потпуно се слагжем - и што рече један у коментима ми смо криви (И ЈЕСМО !) потпуно смо их одгурнули у корист Православне цркве, па се нација гледа кроз вјеру по средњовековном моделу, а где то има на Западу? Да бисмо ово решили по Западним стандардима морамо променити основна уводна начела Устава па речитивати: 'Сваки човек има право да се осетћа Србином без обзира на вјероисповест и боју коже', (језик из формулације изоставити да неби було приговора за насилно посрбљивање). Није исто ово и оно што стоји у Уставу, парафразирам донекле: Сваки човек је слободан, и свако може да се слободно изјашњава национално, и да исповеда веру. Па нек се изјаснива како ко хоће - али једно је изјаснивати се слободно , а друго је дати одређену могућност. П. С. Ако ово не учинимо насши потомци ће доидћи у невољу у којој су били насши претци и ми, ево читав век и висше. Ово је једно од фундаменталних питања које треба решити кроз Устав у веома блиском времену! Верујмо у себе и не плашимо се ничега и никога! Позз..!

+1 -4

0 Одговора

ZB

29.08.2023 18:32

Што се тиче хрвата потпуно је у праву. А у вези вере и муслимана, одговор му је роман Нож

+3 -2

0 Одговора

Xxx

29.08.2023 19:02

Čitajući komentare vidi se koliko je naš prosečan čovek neobrazovan. Žalosno.

+4 -4

0 Одговора

Nikola

29.08.2023 19:54

Glumac ! Misliti da si previse pametan za ovo vreme u kom zivimo ,covjece, nemoras vise ni da pricas, dovoljno ti je biti "glumac"

+1 -3

0 Одговора

Повратак на вест