Шта значи када се ПРЕЗИМЕ завршава на -ИЋ, а шта на -ОВИЋ?

Извор: Нпортал 03.07.2024 18:01

Повратак на вест

Ваш коментар

Топ коментари

ludovik

04.07.2024 18:16

Glupost.

+12 -3

2 Одговора

Leblebija Slanutak

04.07.2024 23:20

Prezimena na ić su južnoslovenska - hrvatska jer sada nema više laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena, a Evropska analiza (82 evropska instituta za genetiku po uzorku krvi građana) od 2009-2013g je uništila sve srpske laži. Pokazala je da Srbi nisu narod jer imaju najšareniju kartu gena u Evropi, a po genima su 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena), a to je očito i razlog zašto su oni odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali katolici sa Papom. "Srpska karta gena je najšarenija na svetu, to je đubrište gena od svih osvajača kroz istoriju"... https://brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/ Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku, da smo i dalje svi ostali braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada? Svi su ovde zapravo Hrvati i katolici, neki poturčeno Hrvatsko cvijeće, a neki popravoslavljeno Vizantijsko smeće? Vređa li nekoga istina ili je se neko srami?

+1 -51

2 Одговора

Radoje Z

05.07.2024 14:30

Hrvatska povijest je povijest Rima - Beca , njihovog osvajanja ovog prostora i pokatolicavanja.Ti si pokatoliceni Srbin. dzabe ”dokazujes”

+20 -2

1 Одговор

Mile

07.07.2024 07:14

Avarija, Mongolija, Vizantija, Osmanlija... a jedino Hrvati ostali nepokoreni na ovim prostorima i pre će u smrt nego da menjaju veru!? Ti imaš glavnog sveca Savu koji ti pretke odvajao od braće i pape i popravoslavio ih, a onda ih Bog kaznio sa 500g robovanja. Sta se tu ima dokazivati?

+1 -0

0 Одговора

Net

08.07.2024 07:33

Srbi su popravoslavljeni Hrvati od strane Save i Vizantije koja je 1219g od pape i braće Hrvata odvojila-autokefisala SPC: JOŠ JEDNO PRIZNANJE SRBA: ‘Taje da potječu od Hrvata, vrijeme je da prihvate svoje hrvatsko podrijetlo’.

+1 -0

0 Одговора

Ruben

05.07.2024 08:03

Na kvadrat

+2 -2

0 Одговора

21VEK

04.07.2024 23:06

Najčešće slavensko prezime među svim Slavenskim narodima je Horvat (Horwath), dok Srbin ili Srbić nema niko, a i u Srbiji ga jedva ima! -Analiza gena je pokazala da je najveći odsto našeg I2a - južnoslovenskog gena u Evropi eto baš kod Hrvata, a svi o tome ćute? -Poljski kardinal i učenjak Stanislaw Hozjusz (16 vek) piše svojim Poljacima da je hrvatski jezik (dalmatinska ikavica) materinjski jezik svih Slavena. -Prve zapisane slavenske reči u istoriji su div, divojka, dite, iz drevne legende o divovima Vedima i Nemrima na Velebitu. -Legenda o ČEHU LEHU MEHU govori o tome da su Česi i Slovaci i Poljaci i Rusi nastali od Hrvata, koji su došli iz Hrvatske. -Konstanrin Porfirogenet piše da reč H(o)rvati znači: "Oni koji imaju mnoge zemlje"! Ove od Jadrana do Sibira? -Možete li zamisliti šta bi srpski mediji pisali, ma kakvo bi to ludilo bilo, da je srpsko prezime Srbin namesto Horvat među svim Slavenskim narodima?... Croativnet FASCINANTNO!? Ovo HRVATSKO PREZIME broj 1 je i u – još tri države!

+1 -32

0 Одговора

Ej Sloveni

04.07.2024 23:09

Legenda o Čehu, Lehu i Mehu kaže da su Česi i Slovaci, Poljaci, Ukrajinci i Rusi nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske! Neverovatno, kakav dokaz o tome ko su Sloveni - ime koje je izmislio Konstantin Porfirogenet samo da ih ne zove Horvatima!? Ta legenda postoji u 28 zapisa, neki imaju izmenjena imena, a u jednom iz 13 veka, baš Srbi govore istoričaru Danilu da su ta trojica iz legende došla iz zemlje tu pored njih! Ta je legenda dokaz da su svi Sloveni zapravo Hrvati, a što dokazuje i šahovnica iz Vučedola sa najstarijeg indoevropskog kalendara Orion, a koja se i danas očuvala kod Hrvata. To dokazuje i hrvatski jezik koji jedini ima sva slovenska narečja i najstariju ikavicu koja je "madre lingua". To dokazuje i prezime Horvat kod svih Slovenskih naroda, a i analiza gena koja je pokazala da baš Hrvati imaju I2a južnoslovenski gen u najveći odsto u Evropi... Zato Hrvatima treba izbrisati svaki trag jer su sa tom istorijom i imenom previše opasni za ostatak Evrope, u slučaju da se pod tom istinom svi Sloveni ujedine, od Jadrana do Sibira.

+1 -25

1 Одговор

Снежана

05.07.2024 18:58

Нема разлога да неко узима презиме према пореклу, осим ако се живи у иностранству. На пример презиме Француски нема смисла у Француској, ни Бугарски у Бугарској, па ни Хорват у Хрватској ни Рац (мађарски надимак за Србе) у Србији. Што има толико много Хорвата, разлог је велики простор аустроугарске царевине, где је било много расељавања, па су многи Хорвати одлазили у друге крајеве и тим презименом се представљали - јер је баш аустроугарска администрација захтевала да се свет при попису определи за стално презиме. (Срби нису тако озбиљно схватали тај пропис, па су неки одговорили подругљиво, што им се наравно осветило). Тачно је да хрватски народ говори свим трима дијалектима, али то можемо тумачити и обрнуто - кајкавски је настао под утицајем Словеније, чакавски под утицајем Италије, штокавски под утицајем Србије. Како хоћете. Међутим, давно је запажено је да се српски разликује од свих словенских језика по чистом изговору и вокала и свих других гласова. (Мислим да о томе пише Милош Богдановић у књизи ,,Порекло нације"). Само Немци, Македонци и Албанци изговарају чисто ч, сав остали свет мање или више умекшано. Осим нас Срба и Рома нико нема ч и ћ, џ и ђ. Свака част хрватским лекторима и језикословцима, ваш стандардни језик је много логичнији од нашег (на пример pristran-пристрасан, pilo se vodu-пила се вода итд., али каква је логика увођења слова као што су č, dž, š, ако њихове гласове по правилу не разликујете од ć, đ, s'? Онда, мелодичност у неким крајевима српског језика јавља се и у Далмацији и Славонији, где је опет било много Срба, док је ваше Загорје етнички чисто хрватско... Примедба да су Срби само мешавина разних нација, што се мене лично тиче стоји - изгледа ми да српску нацију одређује одлука да се поживи на овој ветрометини. Имали смо и једну Ескимку у Београду, и Африканца Стива Ханингтона који је био маскота Београда, у Новом Саду живи деценијама Јапанка Хироми, у Београду Британка Шила... Ми се томе радујемо. Лично нисам Југоносталгичарка, код толике мржње боље што нисмо заједно, али драго ми је што поред 54 године старе фирме YU групе и Југословенског драмског позоришта, ничу нове: Yugointrop, нова Југолабораторија, нове Јуб боје... Југохулахоп... Не дајте се, децо...

+14 -1

0 Одговора

V.St

06.07.2024 19:36

Sta sve necu saznati od Hrvata, mi smo kao djubriste gena, a oni cisti kao suza, samo ne mogu da shvatim koje ih necastive sile teraju da citaju srpske portale, da pisu komentare, sad da me neko pita za hrvatske, ne znam nijedan, ni ne zanima me. Sto se oni cesu ako ih nesto ne svrbi.

+6 -1

0 Одговора

Повратак на вест