Знате ли која је разлика између џема, пекмеза и мармеладе?

Извор: Нпортал 07.10.2024 09:12

Повратак на вест

Ваш коментар

Топ коментари

Aki

07.10.2024 12:35

Ala ste ga objasnili svaka cast..........

+12 -0

0 Одговора

Nenad

07.10.2024 13:43

Al ste se nalupali gluposti....sa stranim recima i izrazima,jos izvrnutim....pekmez je po srpski, dzem engleski a marmelada latinska. Hvala

+6 -0

0 Одговора

evo ovako

07.10.2024 15:55

Dzem se sprema od celih komada voca; voce ocistite narezete na priblizno jednake komade (jagode, maline, visnje, tresnje i ostalo sitno voce se kuva celo). Stavite vodu i secer da prokuva (uspinujete) dok se secer ne rastopi onda dodate voce u sirup od vode i secera i lagano kuvate povremeno mesajuci ali tako da komadi voca ostanu celi. Pred kraj kuvanja dodate par kasika soka od limuna mozete i kolutice limuna u komadu i to je DZEM. Kuva se na najlaganijoj vatri i to preko 8 sati. Moja baka ga tako kuva na smederevcu, pocne ujutru, zavrsi predvece. To je DZEM. Pekmez se sprema iskljucivo od sljiva i to onih posavki; Sljive ocistiti i prepoloviti. U vecu posudu sipati secer i sljive pomesati i pustiti da stoji 24 sata da se secer rastopi, ukuvavati sljive stalno mesajuci dok ne bude gusto. Pekmez obicno kuvamo oko 4-5 sati, zavisi od sporeta. Osim secera i sljiva, ne dodaje se nista mada negde domacice dodaju malo konzervansa za dzemove. To je Pekmez. Marmelada se sprema; Voce se ocisti nareze i kuva u spinovanom seceru sve dok se ne raskuva. Pred kraj na 15 minuta dodati pekatin ili sok limuna, stapnim mikserom samleti komadice koji se nisu raskuvali da dobijete homogenu masu kao gel. To je Marmelada.

+1 -2

0 Одговора

Повратак на вест