"Čist, organizovan frižider nije samo estetski prijatniji, on vam takođe može pomoći da manje bacate i uštedite novac i duže održite svežinu hrane", objasnila je za profesionalna organizatorka DŽen Robin. Evo što bi trebalo odmah da bacite iz frižidera!
1. Hrana kojoj je istekao rok trajanja
Nema apsolutno nikakvog razloga da čuvate hranu kojoj je istekao rok trajanja. Robin savetuje da počnete sa mlečnim proizvodima kao što su mleko, jogurt i sir. "Onda bacite ostatke od prošle nedelje", dodala je. Na kraju, proverite posude za voće i povrće. "Rešite se proizvoda koji su uveli, sluzavi ili više ne mogu da se spasu", rekla je Robin. "Izdvojite pet minuta jednom nedeljno da proverite artikle kojima je istekao rok trajanja", dodala je.
2. Umaci koje nikada ne koristite
Nema razloga da čuvate umake koje nikada nećete koristiti. "Svi mi imamo onu jednu bocu umaka kojeg smo mislili da probamo, ali nikad nismo", kazala je Robin. Ona predlaže da se zapitate jeste li koristili umak u proteklih šest meseci ili da li vam se uopšte sviđa. "Ako je odgovor ne, vreme je da se oprostite od njega", objasnila je stručnjakinja. Što se tiče umaka koje volite ili redovno koristite, poput kečapa i majoneza, Robin preporučuje da ih odložite u prozirne, lako dostupne posude. "Lakše ih je videti i dohvatiti", rekla je.

Foto: Profimedia
3. Hrana koju ne volite
"Kupili ste trendi novu grickalicu ili zdravu hranu koja vam se nije svidela? Ne dopustite da stoji u frižideru i zauzima prostor. Ako je nećete jesti, vreme je da je bacite", objasnila je Robin.
4. Misteriozne posude
Svi mi imamo posude za hranu ili vrećice u kojima se nalaze ostaci hrane ili drugi predmeti kojih se možda ne sećamo da smo ih tamo stavili. NJih se morate rešiti. "Ako je neprepoznatljivo i ne možete da se setite šta je ili kada ste to stavili u hladnjak, vreme je da se oprostite od toga. Nemojte rizikovati", istakla je Robin. Kako biste izbegli ovaj problem u budućnosti, stručnjakinja savetuje da koristite prozirne, označene posude za ostatke.
Pročitajte još
5. Polomljene ili stare posude za hranu
Bilo da se radi o posudi koju ste slučajno stavili u mašinu za pranje posuđa ili onoj koja je toliko stara da joj poklopac više ne odgovara, posude za hranu nisu zamišljene da traju večno i verovatno ne održavaju vašu hranu svežom. "To ne pomaže vašem frižideru da ostane organizovan. Ulažite u posude za hranu koje su dizajnirane za skladištenje u frižideru. Oni će vaš prostor učiniti delotvornijim i vizuelno prijatnijim", otkrila je Robin.

Foto: Shutterstock
6. Iste namirnice u različitom pakovanju
Svi ponekad u frižideru držimo otvorene tri boce istog umaka. Nije to toliko strašno, ali imajte na umu da te boce zauzimaju dosta prostora. "Imate li tri otvorene tegle istog umaka od paradajza ili više polupraznih boca dresinga za salatu? Spojite ili bacite duplikate", rekla je Robin. Proverite imaju li boce ili tegle sa hranom ili umakom isti rok trajanja ili prvo iskoristite proizvod sa najkraćim kako biste izbegli kontaminaciju.
7. Staro pakovanje sode bikarbone
Otvoreno pakovanje sode bikarbone odličan je način da sprečite neugodne mirise iz frižidera. Ali ono ne traje večno. Ako ste primetili probleme sa neugodnim mirisom, verovatno je vreme da kupite novo pakovanje. Sodu bikarbonu posle otvaranja treba da zamenite svakih 30 dana.