"Чист, организован фрижидер није само естетски пријатнији, он вам такође може помоћи да мање бацате и уштедите новац и дуже одржите свежину хране", објаснила је за професионална организаторка Џен Робин. Ево што би требало одмах да баците из фрижидера!

1. Храна којој је истекао рок трајања

Нема апсолутно никаквог разлога да чувате храну којој је истекао рок трајања. Робин саветује да почнете са млечним производима као што су млеко, јогурт и сир. "Онда баците остатке од прошле недеље", додала је. На крају, проверите посуде за воће и поврће. "Решите се производа који су увели, слузави или више не могу да се спасу", рекла је Робин. "Издвојите пет минута једном недељно да проверите артикле којима је истекао рок трајања", додала је.

2. Умаци које никада не користите

Нема разлога да чувате умаке које никада нећете користити. "Сви ми имамо ону једну боцу умака којег смо мислили да пробамо, али никад нисмо", казала је Робин. Она предлаже да се запитате јесте ли користили умак у протеклих шест месеци или да ли вам се уопште свиђа. "Ако је одговор не, време је да се опростите од њега", објаснила је стручњакиња. Што се тиче умака које волите или редовно користите, попут кечапа и мајонеза, Робин препоручује да их одложите у прозирне, лако доступне посуде. "Лакше их је видети и дохватити", рекла је.

Фото: Профимедиа

 

3. Храна коју не волите

"Купили сте тренди нову грицкалицу или здраву храну која вам се није свидела? Не допустите да стоји у фрижидеру и заузима простор. Ако је нећете јести, време је да је баците", објаснила је Робин.

4. Мистериозне посуде

Сви ми имамо посуде за храну или врећице у којима се налазе остаци хране или други предмети којих се можда не сећамо да смо их тамо ставили. Њих се морате решити. "Ако је непрепознатљиво и не можете да се сетите шта је или када сте то ставили у хладњак, време је да се опростите од тога. Немојте ризиковати", истакла је Робин. Како бисте избегли овај проблем у будућности, стручњакиња саветује да користите прозирне, означене посуде за остатке.

5. Поломљене или старе посуде за храну

Било да се ради о посуди коју сте случајно ставили у машину за прање посуђа или оној која је толико стара да јој поклопац више не одговара, посуде за храну нису замишљене да трају вечно и вероватно не одржавају вашу храну свежом. "То не помаже вашем фрижидеру да остане организован. Улажите у посуде за храну које су дизајниране за складиштење у фрижидеру. Они ће ваш простор учинити делотворнијим и визуелно пријатнијим", открила је Робин.

Фото: Shutterstock

 

6. Исте намирнице у различитом паковању

Сви понекад у фрижидеру држимо отворене три боце истог умака. Није то толико страшно, али имајте на уму да те боце заузимају доста простора. "Имате ли три отворене тегле истог умака од парадајза или више полупразних боца дресинга за салату? Спојите или баците дупликате", рекла је Робин. Проверите имају ли боце или тегле са храном или умаком исти рок трајања или прво искористите производ са најкраћим како бисте избегли контаминацију.

7. Старо паковање соде бикарбоне

Отворено паковање соде бикарбоне одличан је начин да спречите неугодне мирисе из фрижидера. Али оно не траје вечно. Ако сте приметили проблеме са неугодним мирисом, вероватно је време да купите ново паковање. Соду бикарбону после отварања треба да замените сваких 30 дана.

БОНУС ВИДЕО: