Bogate su kalijumom i magnezijumom, odličan su izvor vlakana, vitamina, minerala, a pored hranljivih materija sadrže i šećer koji može brzo da nam obnovi energiju. Mnogima su banane omiljeno voće. Uspevaju u tropskim delovima sveta, što znači da je u onim drugim, hladnijim, njihovo trajanje ograničeno.
Da, banane su "težak slučaj" kada se povede pitanje čuvanja i skladištenja, i mnogi izbegavaju da ih konzumiraju kada kora izgubi svoju lepu žutu boju i dobije sumnjive smeđe pege, ali postoji trik da im produžite rok.
Na dugovečnost omiljenog povrća značajno utiče mesto gde se čuva. Kejt Hol, stručnjak za hranu i osnivač "The Full Freezer-a", savetuje da banane stavite u frižider i da ih ne mešate sa ostalim voćem. Ako ih zamrznete na vreme, zaustavićete sazrevanje koje im daje tu karakterističnu braonkastu nijansu.

Foto: Profimedia
Kako sprečiti prezrevanje banana
Kejt ima još jedan zlata vredan savet: pre nego što stignu do tačke sazrevanja, banane možete da ogulite i odmah zamrznete. Kao takve, savršene su za smuti ili neku ledenu poslasticu koja će vas osvežiti tokom vrelih letnjih dana.
Pročitajte još
Sara Bridenštajn, profesionalni kuvar, poručuje da banane stavite u kesu. Gasovi koje emituju pobrinuće se za magiju: "Važno je da ih držite na hladnom kako bi se sprečilo prezrevanje. Ne brinite, ostaće slatke".
Ukoliko ste zakasnili, odnosno ako su banane već prešle proces sazrevanja, možete da ih iskoristite na drugi način – da napravite hleb ili smuti. Svakako ih nemojte bacati.
(Blic Žena)