Žumance je bogato vitaminima A, D, E, K i B, kao i mineralima poput gvožđa, selena i cinka. Takođe sadrži nezasićene masne kiseline, holin i lutein, koji su važni za mozak, nervni sistem i jetru.
S druge strane, belance obezbeđuje esencijalne aminokiseline potrebne za izgradnju proteina u telu.
Sastav jaja zavisi od ishrane kokošaka – u proleće i leto jaja sadrže više vitamina A i D. Kuvanje jaja utiče na njihov nutritivni sadržaj; meko kuvana jaja su hranljivija od tvrdo kuvanih, ali treba voditi računa o mogućnosti infekcije salmonelom.

Foto: Jutjub printskrin/Jednostavno Ukusno
Prema dijetetičarki Keri Rukston, kako piše časopis Nutrients, konzumacija do 14 jaja nedeljno je bezbedna i može uticati na gubitak težine.
Međutim, termička obrada smanjuje sadržaj lecitina, koji pomaže u regulaciji apsorpcije holesterola.