Banane spadaju među najpopularnije voće, ali retko ih temeljno pregledamo pre kupovine. Pogledamo boju, proverimo čvrstoću, možda ih i pomirišemo. Ali koliko pažnje posvećujemo samoj površini kore? Verovatno premalo.

Mokre banane mogu da znače više stvari, ali ključno je pitanje – odakle dolazi ta vlaga? U nekim slučajevima reč je o običnoj kondenzaciji. Banane skladištene na hladnom mogu da nakupe kapljice vode kad se premeste u toplije okruženje – što je potpuno normalno.

Međutim, problem nastaje ako su banane prethodno oprane, poprskane vodom kako bi izgledale svežije ili, još gore, ako vlaga dolazi iz pukotine iz koje curi sok. Takve banane mogu da budu magnet za bakterije i plesan. Ono što izgleda kao obična kap vode može da skriva mnogo više.

Foto: Profimedia

 

Kad bismo mikroskopski analizirali vlažnu bananu, možda više nikada ne bismo poželeli da je pojedemo. Vlažna površina idealno je okruženje za razmnožavanje bakterija koje mogu da uzrokuju smetnje u varenju, a plesan može neopaženo da prodre u koru i utiče na unutrašnjost voća.

Tu su i pesticidi. Ako je banana vlažna zbog nepravilnog pranja, moguće je da su na njenoj površini ostale hemikalije koje se inače ispiraju. A budimo iskreni – niko ne želi da unosi ostatke pesticida u organizam.

Još je veći problem što mokre banane kontaminiraju sve što dotaknete. Zamislite da ih donesete kući, uzmete nešto drugo istim rukama i nesvesno prenesete mikrobe i hemikalije na ostale namirnice.

Kako izbeći loš odabir?

Najbolja obrana je – posmatranje. Ne morate biti stručnjak, samo malo pažljiviji kupac. Sledeći put kad birate banane, zastanite na trenutak. Dodirnite koru – ako je suva i čvrsta, verovatno je sve u redu. Ako je mekana, ljepljiva ili vlažna bez očitog razloga, možda bi trebalo da potražite drugo voće.

I još jedan savet – nikada ne perite banane čim ih donesete kući, osim ako ne planirate odmah da ih osušite. U suprotnom, stvorićete uslove koje zapravo želite da izbegnete.

BONUS VIDEO: