Банане спадају међу најпопуларније воће, али ретко их темељно прегледамо пре куповине. Погледамо боју, проверимо чврстоћу, можда их и помиришемо. Али колико пажње посвећујемо самој површини коре? Вероватно премало.
Мокре банане могу да значе више ствари, али кључно је питање – одакле долази та влага? У неким случајевима реч је о обичној кондензацији. Банане складиштене на хладном могу да накупе капљице воде кад се преместе у топлије окружење – што је потпуно нормално.
Међутим, проблем настаје ако су банане претходно опране, попрскане водом како би изгледале свежије или, још горе, ако влага долази из пукотине из које цури сок. Такве банане могу да буду магнет за бактерије и плесан. Оно што изгледа као обична кап воде може да скрива много више.
Фото: Профимедиа
Кад бисмо микроскопски анализирали влажну банану, можда више никада не бисмо пожелели да је поједемо. Влажна површина идеално је окружење за размножавање бактерија које могу да узрокују сметње у варењу, а плесан може неопажено да продре у кору и утиче на унутрашњост воћа.
Ту су и пестициди. Ако је банана влажна због неправилног прања, могуће је да су на њеној површини остале хемикалије које се иначе испирају. А будимо искрени – нико не жели да уноси остатке пестицида у организам.
Прочитајте још
Још је већи проблем што мокре банане контаминирају све што дотакнете. Замислите да их донесете кући, узмете нешто друго истим рукама и несвесно пренесете микробе и хемикалије на остале намирнице.
Како избећи лош одабир?
Најбоља обрана је – посматрање. Не морате бити стручњак, само мало пажљивији купац. Следећи пут кад бирате банане, застаните на тренутак. Додирните кору – ако је сува и чврста, вероватно је све у реду. Ако је мекана, љепљива или влажна без очитог разлога, можда би требало да потражите друго воће.
И још један савет – никада не перите банане чим их донесете кући, осим ако не планирате одмах да их осушите. У супротном, створићете услове које заправо желите да избегнете.