Uskoro će da se završi veliki Vaskršnji post, tačnije 19. aprila na Vaskrs. Vreme posta je vreme praštanja i izazova. Veliki je bio izazov za domaćice kada je reč o spremanju posne hrane. Danas na vašoj trpezi možete naći ukusnu štrudlu od orasa koja je posna. 

Za testo:

  • 500 ml mlake vode
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 200 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 prstohvata soli
  • 1100 g brašna

Za fil:

  • 500 g oraha
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kašiku suvog kvasca i 5 kašika šećera stavite u mlaku vodu. Za 5 minuta dodajte ulje, prašak za pecivo, so i brašno. Zamesite testo, pa ga ostavite da nadođe. Onda ga podelite na 4 dela. Oklagijom razvucite, pa premažite i uvijte štrudlu. Orahe natopite u vodi. Dodajte šećere i sve zakuvajte dok se šećer ne otopi. Fil mažite preko testa pa urolajte. Pecite štrudlu u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok ne porumeni.

Foto: Jutjub printskrin/Aurora Recepti

 

Foto: Jutjub printskrin/Aurora Recepti

 

(Trpeza)

BONUS VIDEO: