U narodu se kaže "pola slavi, pola ide na slavu". Domaćice će se potruditi da na ovaj najvažniji dan u kući sve bude na svom mestu. Svoje umeće pokazuju i kroz pravljenje slavskog kolača. U tekst možete pročitati kako da napravite najlepši slavski kolač za Đurđevdan. 

Potrebno je: 

  • 500 ml vode
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 850 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera i soli

Foto:SPC

 

Priprema:

Zamesite glatko testo sa kvascem koje je izmrvljeno u malo mlake vode. Dodajte ostatak vode, šećera, ulja, brašna, soli, i zamesite glatko srednjetvrdo testo. Ostavite da odstoji, pa kad poraste izdvojte 1/3, a ostatak testa podelite na 5 lopti. Peta neka bude manja, jer ona ide u sredinu. Prvi deo testa razvijte u veličini kalupa i stavite na dno podmazane šerpe. Svaku loptu obradite rukama, pa pokrijte da odstoje 5 minuta, pa ih poređajte u šerpu na testo koje je stavljeno kao na slici. Najmanja lopta ide u sredinu. Od brašna i vode umesite malo tvrdog testa, pa s kalupom u obliku pečata isecite otiske i stavite na svaku lopticu u obliku krsta. Ostale figurice stavite po želji. Ostavite pokriven kolač da naraste oko 30 minuta, pa premažite žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 1 sat. Na polovini pečenja pokrijte da vrh ne izgori jer dosta naraste.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Kuhinja Valentina Mašković

 

(Trpeza) 

 

BONUS VIDEO: