У народу се каже "пола слави, пола иде на славу". Домаћице ће се потрудити да на овај најважнији дан у кући све буде на свом месту. Своје умеће показују и кроз прављење славског колача. У текст можете прочитати како да направите најлепши славски колач за Ђурђевдан.
Потребно је:
- 500 мл воде
- 30 мл маслиновог уља
- 850 г брашна
- 20 г квасца
- 1 кашичица шећера и соли
Фото:СПЦ
Припрема:
Замесите глатко тесто са квасцем које је измрвљено у мало млаке воде. Додајте остатак воде, шећера, уља, брашна, соли, и замесите глатко средњетврдо тесто. Оставите да одстоји, па кад порасте издвојте 1/3, а остатак теста поделите на 5 лопти. Пета нека буде мања, јер она иде у средину. Први део теста развијте у величини калупа и ставите на дно подмазане шерпе. Сваку лопту обрадите рукама, па покријте да одстоје 5 минута, па их поређајте у шерпу на тесто које је стављено као на слици. Најмања лопта иде у средину. Од брашна и воде умесите мало тврдог теста, па с калупом у облику печата исеците отиске и ставите на сваку лоптицу у облику крста. Остале фигурице ставите по жељи. Оставите покривен колач да нарасте око 30 минута, па премажите жуманцетом и пеците на 180 степени око 1 сат. На половини печења покријте да врх не изгори јер доста нарасте.
Foto: Printskrin/Jutjub/ Kuhinja Valentina Mašković
(Трпеза)