Spanać
Iako spada u najzdravije namirnice, kada se spanać podgreje povećava se količina nitrita u njima, a oni su opasni kada se u telu spoje s aminima jer dalje proizvode vrlo kancerogene nitrozamine.
Celer
I u ovom slučaju krivci su nitrozamini, pa se preporučuje da se hrana koja sadrži celer konzumira čak i hladna umesto da se podgreje.
Foto: Profimedia
Krompir
Gotovo svi znaju da je ovo povrće jedno od najopasnijih ako se podgreje jer sadrži supstance koje mogu da izazovu trovanje ako dostignu više temperature.
Pečurke
One spadaju u hranu koja se, iako je korisna za ljudski organizam, teško vari, a kada se podgreju pečurke menjaju strukturu proteina, što izaziva nadimanje i bolove u stomaku.
Foto: Profimedia
Piletina
Pročitajte još
Kao s pečurkama, sličaj je slučaj i s visokim procentom proteina u pilećem mesu — vrlo visoke temperature narušavaju njihovu strukturu i dovode do zdravstvenih problema.
Pirinač
Jedna od omiljenih žitarica vrlo je korisna za organizam jer je bogata aminokiselinama, vitaminima i mineralima, ali pirinač sadrži i tzv. spore bakterije, koje mogu da prežive i termičku obradu, a kad posle pripreme obroka hrana s pirinčem odstoji na sobnoj temperaturi ove bakterije se razmožavaju i mogu da naprave problem. Zato je najbolje pojesti pirinač odmah ili da ga ostavite u frižideru, prenosi Glossy.
BONUS VIDEO: