Спанаћ

Иако спада у најздравије намирнице, када се спанаћ подгреје повећава се количина нитрита у њима, а они су опасни када се у телу споје с аминима јер даље производе врло канцерогене нитрозамине.

Целер

И у овом случају кривци су нитрозамини, па се препоручује да се храна која садржи целер конзумира чак и хладна уместо да се подгреје.

Фото: Профимедиа

 

Кромпир

Готово сви знају да је ово поврће једно од најопаснијих ако се подгреје јер садржи супстанце које могу да изазову тровање ако достигну више температуре.

Печурке

Оне спадају у храну која се, иако је корисна за људски организам, тешко вари, а када се подгреју печурке мењају структуру протеина, што изазива надимање и болове у стомаку.

Фото: Профимедиа

 

Пилетина

Као с печуркама, сличај је случај и с високим процентом протеина у пилећем месу — врло високе температуре нарушавају њихову структуру и доводе до здравствених проблема.

Пиринач

Једна од омиљених житарица врло је корисна за организам јер је богата аминокиселинама, витаминима и минералима, али пиринач садржи и тзв. споре бактерије, које могу да преживе и термичку обраду, а кад после припреме оброка храна с пиринчем одстоји на собној температури ове бактерије се разможавају и могу да направе проблем. Зато је најбоље појести пиринач одмах или да га оставите у фрижидеру, преноси Glossy.

БОНУС ВИДЕО: