Skoro svako jelo koje pripremamo kod kuće uključuje crni biber, ali mnogi od nas imaju punu bočicu belog bibera koja samo stoji u kuhinjskom ormariću, čekajući da bude upotrebljena.

Iako beli i crni biber imaju veoma različite ukuse, boje i teksture, oba mogu doprineti bogatstvu, pikantnosti i intenzitetu ukusa u brojnim receptima.

Šta je beli biber?

Beli biber, poput crnog, je začin koji se pravi od bobica bibera. Ima blag i suptilan zemljani ukus, koji je rezultat procesa sazrevanja i berbe. Kada bobice bibera potpuno sazru (ili skoro potpuno), one se potapaju u vodu, što im omogućava da fermentišu i blago omekšaju. Nakon toga, spoljni sloj se uklanja (zahvaljujući omekšavanju), otkrivajući glatke bele biberove zrnce. Pošto je koža uklonjena, beli biber ima blaži ukus u poređenju sa svojim tamnijim pandanom.

Foto: Profimedia

 

Takođe, kao i kod svakog procesa fermentacije, trajanje potapanja u vodi utiče na ukus zrna bibera. Ukus može varirati od blagog i travnatog do kompleksnog i intenzivnog.

Šta je crni biber?

Crni biber ima snažan i robustan ukus koji može istaknuti suštinu drugih sastojaka u jelu. Za razliku od belog bibera, proces berbe crnog bibera počinje pre nego što bobice potpuno sazru. Svako zrno bibera se skida sa biljke dok je još zeleno, a zatim se suši na suncu ili uz pomoć mašine. To je ono što daje crnom biberu tamnu boju i naboranu, grubu teksturu. Pošto spoljni sloj crnog bibera ostaje netaknut, on ima jači, intenzivniji i aromatičniji ukus.

Foto: Profimedia

 

Kada koristiti beli biber

Beli biber se možda ne koristi tako često kao crni, ali svakako vredi imati bočicu ovog začina u svom kuhinjskom ormariću. Popularan je u francuskoj i švedskoj kuhinji, kao i u različitim azijskim kuhinjama, poput kineske i vijetnamske. Neki kuvari preferiraju beli biber u svetlim jelima, poput pire krompira, jer ga smatraju vizuelno privlačnijim.

Dodajte mleveni beli biber u kremaste sosove i supe, ili u bogata, škrobna jela poput makarona sa sirom i zapečenog krompira, kako biste dobili dodatni sloj ukusa. On će pružiti zemljani, blago fermentisani ton koji je suptilniji od crnog bibera.

Beli biber u prahu možete pronaći na polici sa začinima u lokalnom supermarketu. Dok ga je ranije bilo teže naći, brendovi poput Simply Organic i McCormick sada proizvode beli biber u prahu. Alternativno, možete kupiti cela zrna belog bibera i samleti ih u mlinu za biber.

Kada koristiti crni biber

Način na koji meljete crni biber utiče na njegov ukus, teksturu i intenzitet. Čist mleveni biber je najjači i najintenzivniji tip, i odličan je za sporo kuvanje i jela koja zahtevaju dozu pikantnosti. Biber koji se nalazi na stolu u restoranima obično je sitno mleven (poznat kao „stočni mleveni biber“) i idealan je za završnu notu ukusa bez preterivanja. Grubo mleveni crni biber je odličan za začinjavanje mesa ili salatnih preliva, dok su cela zrna bibera najbolja za kiseljenje, domaće supe i marinade.

Može li se beli biber koristiti umesto crnog?

U većini recepata beli biber može zameniti crni, ali ukus jela može biti malo drugačiji zbog razlike u aromi. Iako beli biber ima blaži, zemljani ukus, preporučljivo je da ga dodajete postepeno, po malo, i prilagodite količinu ukusu jela.

(Krstarica)

BONUS VIDEO: