Скоро свако јело које припремамо код куће укључује црни бибер, али многи од нас имају пуну бочицу белог бибера која само стоји у кухињском ормарићу, чекајући да буде употребљена.
Иако бели и црни бибер имају веома различите укусе, боје и текстуре, оба могу допринети богатству, пикантности и интензитету укуса у бројним рецептима.
Шта је бели бибер?
Бели бибер, попут црног, је зачин који се прави од бобица бибера. Има благ и суптилан земљани укус, који је резултат процеса сазревања и бербе. Када бобице бибера потпуно сазру (или скоро потпуно), оне се потапају у воду, што им омогућава да ферментишу и благо омекшају. Након тога, спољни слој се уклања (захваљујући омекшавању), откривајући глатке беле биберове зрнце. Пошто је кожа уклоњена, бели бибер има блажи укус у поређењу са својим тамнијим панданом.
Фото: Профимедиа
Такође, као и код сваког процеса ферментације, трајање потапања у води утиче на укус зрна бибера. Укус може варирати од благог и травнатог до комплексног и интензивног.
Шта је црни бибер?
Црни бибер има снажан и робустан укус који може истакнути суштину других састојака у јелу. За разлику од белог бибера, процес бербе црног бибера почиње пре него што бобице потпуно сазру. Свако зрно бибера се скида са биљке док је још зелено, а затим се суши на сунцу или уз помоћ машине. То је оно што даје црном биберу тамну боју и наборану, грубу текстуру. Пошто спољни слој црног бибера остаје нетакнут, он има јачи, интензивнији и ароматичнији укус.
Фото: Профимедиа
Када користити бели бибер
Бели бибер се можда не користи тако често као црни, али свакако вреди имати бочицу овог зачина у свом кухињском ормарићу. Популаран је у француској и шведској кухињи, као и у различитим азијским кухињама, попут кинеске и вијетнамске. Неки кувари преферирају бели бибер у светлим јелима, попут пире кромпира, јер га сматрају визуелно привлачнијим.
Додајте млевени бели бибер у кремасте сосове и супе, или у богата, шкробна јела попут макарона са сиром и запеченог кромпира, како бисте добили додатни слој укуса. Он ће пружити земљани, благо ферментисани тон који је суптилнији од црног бибера.
Бели бибер у праху можете пронаћи на полици са зачинима у локалном супермаркету. Док га је раније било теже наћи, брендови попут Симплy Органиц и МцЦормицк сада производе бели бибер у праху. Алтернативно, можете купити цела зрна белог бибера и самлети их у млину за бибер.
Када користити црни бибер
Начин на који мељете црни бибер утиче на његов укус, текстуру и интензитет. Чист млевени бибер је најјачи и најинтензивнији тип, и одличан је за споро кување и јела која захтевају дозу пикантности. Бибер који се налази на столу у ресторанима обично је ситно млевен (познат као „сточни млевени бибер“) и идеалан је за завршну ноту укуса без претеривања. Грубо млевени црни бибер је одличан за зачињавање меса или салатних прелива, док су цела зрна бибера најбоља за кисељење, домаће супе и маринаде.
Може ли се бели бибер користити уместо црног?
Прочитајте још
У већини рецепата бели бибер може заменити црни, али укус јела може бити мало другачији због разлике у ароми. Иако бели бибер има блажи, земљани укус, препоручљиво је да га додајете постепено, по мало, и прилагодите количину укусу јела.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО: