Ovo je jedno on najmisterioznijih i najispraćenijih kriminalnih dela u srpskoj istoriji, pa čak i u evropskoj. Mediji su danima naširoko izveštali o ubistvu u "Interkontinentalu", a zaboravljene detalje o ovom događaju možete ispratiti ako kliknete na link: "Željko Ražnatović Arkan serijal." Dva dana posle krvavog čina, "Večernje novosti" objavile su prvu rekonstrukciju događaja koju prenosimo u celosti:

NI PIŠTOLJA, NI PANCIRA

U hotelskom foajeu, ispred butika Ceca Ražnatović, Arkan nije mogao da se suprotstavi napadačima, jer nije imao nikakvo oružje

Foto: Arhiv Borbe

 

PREMA priči osoblja "Interkontinentala" čitav sat pre nego što će doći do pucnjave "osećala se neka napetost".

Broj gostiju, ili barem onih kza koje se na prvi pogled moglo zaključiti da su posetioci hotela, bio je neobično veliki. Neuobičajeno je velika bila i "šetnja" hodnicima i sobama.

Foto: Arhiva Novosti

 

Naš izvor kaže da je Svetlana Ražnatović, nekoliko minuta pre napada pozvana iz sale u kojoj su ona, Željko i njena sestra Lidija sedeli sa gostima, dođe u butik, jer je tamo, navodno, očekuju mušterije. Butik, čiji je Ceca vlasnik, nalazi se u Foajeu blizu hotelske baze.

- Ustali su, najpre Ceca, a potom i Željko, i krenuli ka foajeu. Željko je bio okružen nekolicinom poznanika. Imao je nameru da ih isprati, ali i da vidi mušterije.

TRI SMRTONOSNA HICA

NA smrt povređenog Željka Ražnatovića Arkana u prekjučerašnjoj pucnjavi u "Interkontinentalu" u Urgentni centar nisu dovezla kola hitne pomoći. To su učinile njegova supruga Ceca i svastika Lidija.

Lekari urgentnog centra više od jednog časa pokušavali su da reanimacijom spasu život Željka Ražnatovića Arkana koji je sa tri metka pogođen u direktno u levo oko i usta, a okrznuto mu je bilo i desno oko. Uprkos njihovim nastojanjima, žrtva revolveraškog obračuna u hotelu "Interkontinental" izdahnuo je nešto pre 19 časova. U tom trenutku u Urgentni centar stigla je i Arkanova majka, Slavka, i ispunjen joj je zahtev da vidi svog sina. Veliki broj Željkovih pristalica, prijatelja i poslovnih partnera za to vreme opsedao je prostor ispred, ali i u samom urgentnom centru, 

U pokušaju spasavanja Željkovog života uključili su se i direktor UC docent dr Vladimir Đukić, kao i vodeći broj medicinskih stručnjaga. U sali za reanimaciju, sve vreme pod sedativima bile su Svetlana i Lidija. 

Ceca je prva otvorila vrata butika, čime je verovatno izbegla sigurnu smrt. Iza nje, za nekoliko koraka, zaostajali su Željko i prijatelji. Napadači su tada otvorili vatru - priča nam jedan od svedoka događaja. 

Prema njegovim rečima, Željkov prijatelj uspeo je da uzvrati, ispraznivši ceo šanžer od 15 metaka. U trenutku kada mu je ponestalo municije Ceca mu je dobacila pištolj. Pretpostavlja se da je tom prilikom ranjen i jedan od napadača.

Zanimljivo je da, prema priči našeg izvora Ražnatović nije nosio nikakav pištolj niti pancir prsluk. Navodno je, desetak dana ranije, svom dobrom prijatelju rekao da se "smrti ne plaši".

Foto: Arhiv Borbe

 

- Smrt ne mogu da izbegnem pa mi ni pancir ni pištolj neće pomoći - rekao je Arkan, i od tada, poprilično njih, kako tvrdi naš sagovornik, zna da vođa "Tigrova" ne nosi oružje.

Baš taj kraj, po našem sagovorniku se dogodio prekjuče.

U pucnjavi je kako on kaže lakše ranjena i Cecina sestra Lidija. Ona je za nekoliko koraka bila iza Arkana i dvojice njegovih prijatelja na koje su se obrušili atentatori. 

Teško povređenom Arkanu u foajeu hotela niko nije smeo da priđe. NJega su do jednog od džipova prenele supruga i svastika. 

Posle petnaestak minuta u Urgentni centar Milenka Mandića i Dragana Garića prenela je ekipa hitne pomoći.

DI STEFANA ČEKA LONDON

POSLOVNI partner Željka Ražnatovića, italijanski biznismen Đovani di Stefano, i dalje se nalazi u rimskom zatvoru "Ređina Čeli".

Kao što je naš list svojevremeno izvestio, Di Stefana je italijanska policija uhapsila 24. novembra prošle godine na osnovu naloga Skotland Jarda uz tvrdnju da je u Velikoj Britaniji počinio kažnjivo delo za koje treba da mu bude suđeno. U italijanskom zatvoru on će biti zadržan dok se ne obave sve proceduralne mere za njegovo izručenje britanskim vlastima. Inače, italijanski listovi, u brojevima od nedelje, opširno pišu o ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, za koga navode da je bio "čovek sa hiljadu života".

Dnevnik "Il Manifesto" pominje, između ostalog, da je Arkan u poslednje vreme "Svoje usluge bio stavio na raspolaganje Milu Đukanoviću, prozapadno orijentisanom Crne Gore."

*"Nportal" je rešio da napravi rekonstrukciju ovog dramatičnog događaja i da iz arhive izvuče stare novinske tekstove i snimke iz tog vremena. Ovaj tekst, objavljen je u Večernjim novostima 1. 1. 2000. godine, dan posle Arkanove likvidacije. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".