Jedan komad sira iz Španije prodat je za neverovatnih 42.232 dolara (više od 4.200.000 dinara), čime je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplji sir ikada prodat na aukciji.

Reč je o petofuntnom (oko 2,2 kg) komadu Kabralesa (Cabrales) – intenzivnog plavog sira koji je 10 meseci zreo u prirodnoj pećini, a proizveo ga je mlekar Anhel Dijaz Herero.

Sir je kupio ugostitelj Ivan Suarez, vlasnik restorana "El Llagar de Colloto" u španskoj oblasti Asturija.

Sir koji se čeka deset meseci

Kabrales se pravi od nepasterizovanog mleka krava, koza i ovaca, a dozreva u krečnjačkim pećinama, koje mu daju specifičan ukus i izgled.

U tim jedinstvenim uslovima razvija se penicilijum, gljivica koja je ključna za prepoznatljiv ukus, teksturu i plavo-zelenu boju ovog sira. Mnoge pećine su nepristupačne vozilima, pa pastiri pešače i do dva kilometra, noseći sir na ramenima kako bi ga ostavili na sazrevanje. 

Ovaj sir poznat je po oštrim, slanim i začinjenim aromama, kao i po svojoj karakterističnoj plavo-zelenoj boji.

Najbolji među najboljima

Prodaja sira održana je nakon tradicionalnog takmičenja “Najbolji sir” (Mejor Queso del Certamen), koje se u Asturiji organizuje već 52. put zaredom. Na ovom takmičenju, žiri ocenjuje sireve iz 15 različitih mlekara, a pobednički sir dobija posebnu pažnju na aukciji.

- Sa ovakvom cenom, mora da je bolji od svih ostalih - našalili su se lokalni meštani, a kolekcionari i gurmani širom sveta složili su se da ovakva poslastica nema cenu – osim, naravno, ako je ne platite više od 40.000 dolara.

BONUS VIDEO:

(Kurir)