Један комад сира из Шпаније продат је за невероватних 42.232 долара (више од 4.200.000 динара), чиме је ушао у Гинисову књигу рекорда као најскупљи сир икада продат на аукцији.

Реч је о петофунтном (око 2,2 кг) комаду Кабралеса (Cabrales) – интензивног плавог сира који је 10 месеци зрео у природној пећини, а произвео га је млекар Анхел Дијаз Хереро.

Сир је купио угоститељ Иван Суарез, власник ресторана "El Llagar de Colloto" у шпанској области Астурија.

Сир који се чека десет месеци

Кабралес се прави од непастеризованог млека крава, коза и оваца, а дозрева у кречњачким пећинама, које му дају специфичан укус и изглед.

У тим јединственим условима развија се пеницилијум, гљивица која је кључна за препознатљив укус, текстуру и плаво-зелену боју овог сира. Многе пећине су неприступачне возилима, па пастири пешаче и до два километра, носећи сир на раменима како би га оставили на сазревање. 

Овај сир познат је по оштрим, сланим и зачињеним аромама, као и по својој карактеристичној плаво-зеленој боји.

Најбољи међу најбољима

Продаја сира одржана је након традиционалног такмичења “Најбољи сир” (Мејор Qуесо дел Цертамен), које се у Астурији организује већ 52. пут заредом. На овом такмичењу, жири оцењује сиреве из 15 различитих млекара, а победнички сир добија посебну пажњу на аукцији.

- Са оваквом ценом, мора да је бољи од свих осталих - нашалили су се локални мештани, а колекционари и гурмани широм света сложили су се да оваква посластица нема цену – осим, наравно, ако је не платите више од 40.000 долара.

БОНУС ВИДЕО:

(Курир)