Бели лук је веома здрав, али је незгодно што иза њега остаје непријатан задах у устима.
Када су у питању грип или прехлада, уз чај, мед и лимун препоручије се и бели лук.
Ојачаће имунитет, а због својих антибактеријских, антивирусних, антифунгалних, антипаразитских и антиоксидативних својстава, држаће инфекције даље од вас.
Разлог зашто се јак мирис белог лука задржава тако дуго након јела је тај што се једињења сумпора из белог лука ослобађају у крвоток током варења хране.
Зато освежавајуће водице за испирање уста неће помоћи када покушавате да закамуфлирате препознатљив мирис белог лука. Али нека храна хоће.
Прочитајте још
Фото: Shutterstock
Истраживачи тврде да јабуке, зелену салату, цикорију, целер, кромпир, першун, нана, босиљак или печурке треба јести са белим луком или после оброка са белим луком. Ове намирнице садрже феноле, једињења која ће реаговати у хемијској реакцији са сумпором из белог лука и тако даље неутралисати јак мирис.
То су доказали масеним спектрометром, уређајем који анализира молекуле на основу њихове масе, а након конзумирања поменутих намирница ниво сумпора је био знатно нижи у даху добровољаца.
Највише фенола има у нани, али је научнике изненадило како лист зелене салате, који има знатно мање фенола, ефикасно елиминише мирис белог лука, преноси Вечерњи.хр.