Иако звучи као кулинарска занимљивост, иза овог питања стоје конкретни научни подаци. Тим кинеских истраживача доказао је да изоловани протеин из јајета, након одговарајуће обраде, значајно снижава притисак код животиња са хипертензијом. О резултатима истраживања, деловању пептида из јаја и о томе шта то у будућности може да значи за милионе пацијената са високим притиском, пишемо на основу података из часописа Фоод Материалс Ресеарцх.

Резултати кинеских научника изненађују

Висок крвни притисак је проблем који погађа милионе људи, а многи пацијенти нису ни свесни да имају ову болест. Дуготрајно повишен притисак може да доведе до озбиљних компликација, попут срчаног удара, шлога или отказивања бубрега. Најновија кинеска истраживања указују на то да одређене супстанце из беланца могу да имају позитиван утицај на регулацију крвног притиска.

Фото: Јутјуб принтскрин/Jednostavno Ukusno/Cookaburra

 

 

Тим научника одлучио је да испита да ли одређени протеини из јајета, тачније њихови фрагменти познати као пептиди, могу да допринесу снижавању крвног притиска. У ту сврху изолован је део беланца из ког је уклоњен овотрансферин - познати протеин. Добијена смеша названа је ОД-ЕWХ. Затим је прошла кроз процес хидролизе, односно разлагања на мање молекуле.

Овако припремљена супстанца давана је пацовима са повишеним притиском током девет дана, док је контролна група добијала уобичајену исхрану. Свакодневно је праћен крвни притисак животиња, анализиране су промене у крвним судовима, активност ензима одговорних за регулацију притиска, ниво упалних процеса и оксидативни стрес.

Како протеин из јајета утиче на крвни притисак?

Резултати истраживања, објављени у часопису Фоод Материалс Ресеарцх, показују да је протеин из јајета значајно снизио крвни притисак код испитиваних пацова. Научници су приметили да ова супстанца инхибира деловање ензима који повећава притисак, побољшава функцију крвних судова и смањује оксидативни стрес, који често прати хипертензију. Истовремено, није уочен утицај на ниво запаљења у крвним судовима.

Фото: Shutterstock

 

 

Аутори истраживања истакли су да добијени резултати указују на потенцијал модификованог протеина из јајета као састојка хране који може да помогне у борби против високог крвног притиска. По њиховом мишљењу, протеин из јајета је јефтин и лако може да се уврсти у свакодневну исхрану, што у будућности отвара могућност његове примене у прехрамбеним производима намењеним особама са повишеним притиском.

Научници тренутно чекају почетак клиничких испитивања на људима, која би требало да потврде прелиминарна запажања добијена на животињском моделу. Уколико резултати буду једнако обећавајући, протеин из јајета могао би да постане важан елемент у превенцији и лечењу високог крвног притиска.

БОНУС ВИДЕО: