Ova izlivena pita je fenomenalna za svaki obrok, jednako je ukusna, topla i hladna, možete je poslužiti i gostima. Vrlo brzo i jednostavno se pravi. 

Fil:

  • 2 konzerve sardina
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 paradajza
  • Vlašac, peršun, so i biber – po ukusu

Testo:

  • 4 cela jajeta
  • pola kašike soli
  • 120 ml ulja iz sardina
  • 120 ml običnog ulja 
  • 600 ml mleka
  • 400 g pšeničnog brašna 
  • 1 kašika praška za pecivo

Idealno je kod ove pite to što su sastojci vrlo jednostavni, ne mese se, a bogat fil od sardina, luka i paradajza daje joj poseban šmek.

Ako želite da pita bude još vazdušastija, dodajte u testo 1 kašiku kisele pavlake ili jogurta.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Coolinarika

 

Iseckajte crni luk, paradajz, peršun i vlašac, pa ih pomešajte u jednoj činiji. Posolite i pobiberite po ukusu.

U drugoj činiji umutite jaja sa solju, dodajte oba ulja i mleko, pa postepeno umešajte brašno i prašak za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

Sardine ocedite od ulja i blago izgnječite viljuškom.

U pleh (30x20 cm) obložen papirom za pečenje sipajte polovinu testa. Rasporedite sardine ravnomerno preko testa. Preko sardina stavite polovinu mešavine od povrća. Prelijte ostatkom testa, pa odozgo dodajte ostatak povrća. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se prohladi, pa secite na kocke.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Coolinarika

 

(Mondo) 

BONUS VIDEO: