Ovaj jedninstveno kremast i sočan kolač su bake obožavale da nam prave u detinjstvu.
Potrebno je:
- 4 jaja (odvojiti žumanca i belanca)
- 100 g šećera
- oko 2 l mleka
- 1,5 kašika brašna (ili gustina)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kesice vanilin šećera
Foto: Printskrin/Jutjub/Domaći Recepti
Priprema:
U jednoj posudi umutite mikserom belanca. Stavite mleko i ekstrakt vanile u dublju šerpu pa ostavite da provri.Zatim smanjite temperaturu i kašikom umućena belanca spuštajte u vrelo mleko.Kuvajte šnenokle po minut i po sa svake strane, pa ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju. Zasebno umutite žumanca sa šećerom pa dodajte gustin i 2 kašike mleka. Dobro sve promešajte pa ostavite da vri. Polako dodajte smesu sa žumancima pa kuvajte uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Onda skinite sa ringle i ostavite da se prohladi. Šnenokle prelijte prohlađenim prelivom.
Foto: Printskrin/Jutjub/Domaći Recepti
(Trpeza)