Stari tiganji i šerpe koje su se zagorele i na kojima su se nakupile tvrde braon fleke od masnoće obično završe u đubretu jer se te mrlje teško skidaju. Međutim, ne treba ih bacati – postoji jednostavan trik kako ih brzo i lako očistiti i ponovo koristiti.

Foto: Shutterstock

 

Za ovaj trik potrebno je nekoliko sastojaka koje svi imamo u kuhinji: soda bikarbona, so, alkoholno sirće, deterdžent za sudove i papirni ubrusi. Najbolje je što čišćenje ne zahteva mnogo ribanja. Prvo pospite tamne, ukorele mrlje na tiganju ili šerpi sa malo soli, zatim dodajte sodu bikarbonu i preko svega sipajte tečni deterdžent za sudove. Zatim blago istrljajte žicom za ribanje da se sve sjedini. Na tu smesu stavite nekoliko slojeva papirnih ubrusa i obilno ih prelijte alkoholnim sirćetom.

Nakon što ostavite da smesa deluje oko 5 minuta (može i malo duže ako je debeo sloj zakorelih fleka), uklonite papirne ubruse. Videćete da se prljavština i masnoća lako skidaju zajedno sa ubrusom. Na kraju tiganj samo operite uobičajeno deterdžentom i vodom.

BONUS VIDEO: