Стари тигањи и шерпе које су се загореле и на којима су се накупиле тврде браон флеке од масноће обично заврше у ђубрету јер се те мрље тешко скидају. Међутим, не треба их бацати – постоји једноставан трик како их брзо и лако очистити и поново користити.

Фото: Shutterstock

 

За овај трик потребно је неколико састојака које сви имамо у кухињи: сода бикарбона, со, алкохолно сирће, детерџент за судове и папирни убруси. Најбоље је што чишћење не захтева много рибања. Прво поспите тамне, укореле мрље на тигању или шерпи са мало соли, затим додајте соду бикарбону и преко свега сипајте течни детерџент за судове. Затим благо истрљајте жицом за рибање да се све сједини. На ту смесу ставите неколико слојева папирних убруса и обилно их прелијте алкохолним сирћетом.

Након што оставите да смеса делује око 5 минута (може и мало дуже ако је дебео слој закорелих флека), уклоните папирне убрусе. Видећете да се прљавштина и масноћа лако скидају заједно са убрусом. На крају тигањ само оперите уобичајено детерџентом и водом.

БОНУС ВИДЕО: