Kako da lubenica zadrži svežinu?

Prema rečima Kristine Orso, profesionalne kuvarice, najbolje je čuvati lubenicu u tamnom prostoru, daleko od izvora toplote kao što je rerna, piše Daily Express.

- Kada dođem kući, čuvam celu lubenicu na sobnoj temperaturi, dalje od direktnog sunca. Cela lubenica traje znatno duže od isečene - objašnjava Kristina.

Foto: Shutterstock

 

Idealno mesto je iza kuhinjskog pulta, na polici gde nema svetlosti i toplote.

Zašto je ne treba držati pored drugog voća?

Iako deluje neobično, lubenicu ne bi trebalo čuvati u blizini drugog voća, jer može ubrzati njeno kvarenje. Naime, mnoge voćke poput banana, jabuka i avokada oslobađaju gas etilen, prirodni hormon rasta koji podstiče sazrevanje.

Kada je lubenica izložena većoj količini etilena, brže truli.

Kada je jednom isečete, lubenicu treba odmah staviti u frižider, po mogućstvu u posudu s poklopcem. Zbog visokog sadržaja šećera i soka, kriške lako privlače bakterije, pa ih treba čuvati zatvorene.

Foto: Shutterstock

 

- Sveže isečena lubenica gubi sočnost i ukus kada je izložena vazduhu. Najbolji način da to sprečite je da izloženi kraj čvrsto obmotate plastičnom folijom - savetuje stručnjakinja.

Zatim folijom omotane kriške treba staviti u plitku, hermetički zatvorenu posudu. Ova kombinacija čini čuda za očuvanje svežine. Za sitno sečene komade ili kockice preporučuje se da se stave na tanjir obložen papirnim ubrusom, koji će upiti višak soka i sprečiti pojavu buđi.

Bonus savet

Isečeni komadi lubenice traju svega nekoliko dana, pa je najbolje da ih pojedete dan ili dva nakon sečenja, jer brzo gube svežinu i ukus.

BONUS VIDEO: