Како да лубеница задржи свежину?
Према речима Кристине Орсо, професионалне куварице, најбоље је чувати лубеницу у тамном простору, далеко од извора топлоте као што је рерна, пише Daily Express.
- Када дођем кући, чувам целу лубеницу на собној температури, даље од директног сунца. Цела лубеница траје знатно дуже од исечене - објашњава Кристина.
Фото: Shutterstock
Идеално место је иза кухињског пулта, на полици где нема светлости и топлоте.
Зашто је не треба држати поред другог воћа?
Иако делује необично, лубеницу не би требало чувати у близини другог воћа, јер може убрзати њено кварење. Наиме, многе воћке попут банана, јабука и авокада ослобађају гас етилен, природни хормон раста који подстиче сазревање.
Када је лубеница изложена већој количини етилена, брже трули.
Када је једном исечете, лубеницу треба одмах ставити у фрижидер, по могућству у посуду с поклопцем. Због високог садржаја шећера и сока, кришке лако привлаче бактерије, па их треба чувати затворене.
Фото: Shutterstock
- Свеже исечена лубеница губи сочност и укус када је изложена ваздуху. Најбољи начин да то спречите је да изложени крај чврсто обмотате пластичном фолијом - саветује стручњакиња.
Затим фолијом омотане кришке треба ставити у плитку, херметички затворену посуду. Ова комбинација чини чуда за очување свежине. За ситно сечене комаде или коцкице препоручује се да се ставе на тањир обложен папирним убрусом, који ће упити вишак сока и спречити појаву буђи.
Бонус савет
Исечени комади лубенице трају свега неколико дана, па је најбоље да их поједете дан или два након сечења, јер брзо губе свежину и укус.
БОНУС ВИДЕО: