Али да бисте заштитили себе и своју породицу, као и госте, од не баш пријатних последица летње забаве са овим освежавајуц́им воц́ем - тровања храном, не прескачите кључни корак пре сечења лубенице на кришке.

- Обавезно оперите лубеницу пре сечења! - упозорава др Дарин Детвилер, стручњак за безбедност хране и професор на Универзитету Нортистерн. Иако вам вероватно овако нешто никада није пало на памет, јер чак ни не једете кору, када размислите о томе, овај савет има много смисла.

Ко је све додирнуо ту лубеницу?

За разлику од бобичастог воц́а, лубенице расту на земљи, што их излаже свим врстама загађивача: прашини, прљавштини, прљавој води, неодговарајуц́ем компосту и тако даље. Након што се уберу, могу да покупе још више загађивача током складиштења, руковања и транспорта док путују од њиве до продавнице, а затим од продавнице до вашег кухињског пулта.

Фото: Shutterstock

 

Док купите лубеницу, додирнуло ју је више од десетак људи, од којих неки можда имају куц́не љубимце, или нису пажљиво одржавали хигијену руку. 

- Не можете знати где су им руке биле или шта су додирнули пре него што су додирнули лубеницу коју ц́ете појести - истиче др Детвилер.

Салмонела, листерија, ешерихија коли...

- Затим, када узмете нож да је отворите, сечиво може да пренесе све те клице директно са коре на сочну пулпу унутра, и тако све те бактерије заврше у вашем дигестивном тракту - каже др Детвилер.

Од салмонеле до листерије до ешерихија коли, ове бактерије вас могу учинити озбиљно болесним. А ако се разболите, вероватно ц́ете имати класичне симптоме тровања храном попут мучнине, поврац́ања и дијареје, који се обично јављају у року од неколико сати до неколико дана након јела и трају отприлике исто толико времена. 

Фото: Shutterstock

 

Једемо је сирову

Према речима др Детвилера, и начин на који обично припремамо лубеницу за сервирање и конзумирање има неке санитарне недостатке.

- За разлику од кукуруза, на пример, лубеница се једе сирова, тако да потенцијални патогени нец́е бити уништени кувањем или печењем. Стога је једина ефикасна мера коју можете предузети да бисте смањили ризик од тровања храном да оперете лубеницу пре него што почнете да је сечете. Ово ц́е уклонити потенцијалне загађиваче из коре пре него што имају прилику да дођу до унутрашњости, односно до пулпе коју ц́ете уживати једуц́и - саветује др Детвилер.

Фото: Shutterstock

 

Будите посебно опрезни са дињом

Међутим, имајте на уму да се овај савет не односи искључиво на лубеницу.

- Исту меру треба предузети и приликом конзумирања диње. Заправо, будите посебно опрезни са дињом, с обзиром на то да је груби део њене коре посебно погодан за задржавање бактерија (за разлику од глатке коре лубенице), и треба је још темељније опрати пре конзумирања - наглашава др Детвилер. Такође напомиње да је, када једном оперете и исечете лубеницу или дињу, најбоље да је одмах поједете или ставите у фрижидер у року од два сата, или чак и раније ако је температура ваздуха висока.

Фото: Профимедиа

 

Ово ц́е спречити да воц́е уђе у температурну „опасну зону“ између 5 и 60°Ц, где се бактерије веома брзо размножавају. Исечену лубеницу држите у чинији за салату у фрижидеру или на температури испод 4°Ц и поједите је у року од три до четири дана како бисте ограничили раст нових бактерија. Уз ове савете, моц́и ц́ете без страха да уживате у кришкама или коцкицама лубенице и диње.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: