Kada je neko u bolnici, svi mu donosimo voće prilikom posete, a sve kako bi se uz pomoć vitamina i minerala koje ova namirnica sadrži što pre oporavio.

Uvek logičan izbor su pomorandže, jer mogu dugo da stoje na sobnoj temperaturi, a krcate su vitaminom C koji je neophodan za jačanje organizma.

Međutim, lekari kažu da tako pravimo ogromnu grešku. Pomorandže su zapravo najgora opcija za poklon osobi koja je bolesna, a evo i zašto.

pomorandža

 

U razgovoru za ruske medije dr Andrej Prodeus, pedijatar i imunolog-alergolog upozorio je na opasnost od ovih agruma. On je istakao da se u velikim porama kore pomorandže nakupljaju mikroorganizmi, što može da izazove sekundarnu infekciju obolele osobe i izazove komplikacije.

Savetovao je da bolje poneti neko drugo voće ili, makar, birati sortu koja ima glatku koru.

"Što se tiče slatkoće, debela kora odgovara slađim varijantama, dok glatka i tanja kora odgovara manje slatkim sortama", primetio je dr Prodeus.

Rezano cveće je takođe opasno. U njima može da živi aerobna bakterija po imenu "pseudomonas aeruginosa", a koja je otporna na antibiotike i jedan o češćih uzročnika infekcija.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".