Iako se mnogi oslanjaju na lični osećaj ili naviku, profesionalni kuvari kažu da postoji samo jedan ispravan trenutak za soljenje jela.

U prilog tome ide i eksperiment sproveden na poznatom Jutjub kanalu "Americ's Test Kitchen".

Foto: Shutterstock

 

Kuvar koji je izveo test kaže da su ga još tokom školovanja učili da se so dodaje odmah na početku pripreme – dok su namirnice još hladne – i da je to godinama radio bez razmišljanja. Ipak, u jednom trenutku je poželeo da proveri da li to pravilo zaista ima smisla. Napravio je poređenje između jela koja su soljena na početku i onih koja su soljena na kraju, i rezultati su bili jasni.

Kada se so doda na početku, ona ima vremena da ravnomerno prodre u hranu, pa svaki zalogaj ima ujednačen i bogat ukus. Nasuprot tome, kada se so doda tek na kraju kuvanja, ona ostaje na površini – tada neki zalogaji mogu biti preslani, dok unutrašnjost ostaje neukusna i bljutava. Dakle, soljenje u poslednjem trenutku ne postiže željeni balans.

Foto: Profimedia

 

Ali šta ako ste jednostavno zaboravili da posolite na vreme? Ni tada nije sve izgubljeno. So možete dodati i kasnije, ali uz oprez – nikako ne sipajte celu količinu odjednom. Umesto toga, dodajte je postepeno i proveravajte ukus. Tako ćete smanjiti rizik da jelo presolite, a ipak ćete mu donekle popraviti ukus.

BONUS VIDEO:

(Najžena)