Bez obzira na vrstu i boju, paradajz je sada svuda. Sezona je ovog sočnog voća koje zapravo smatramo povrćem, a dobra vest je da nije samo ukusno, već je i puno esencijalnih hranljivih materija i antioksidanata.
Jedan paradajz srednje veličine sadrži samo 22 kalorije, ali je bogat vitaminom C, kalijumom, folnom kiselinom, vitaminom K, beta-karotenom i drugim hranljivim materijama. U nastavku saznajte kako pravilna konzumacija paradajza utiče na naš organizam.
Foto: Shutterstock
Povećava se unos antioksidanata
Svakodnevna konzumacija paradajza može značajno povećati nivo antioksidanata, posebno likopena. Likopen je karotenoid koji paradajzu daje crvenu boju. Takođe se nalazi u drugom voću i povrću, kao što su lubenica, kajsije i papaja. Likopen je poznat po svojoj sposobnosti da neutrališe štetne slobodne radikale u telu, potencijalno smanjujući rizik od određenih hroničnih stanja. Redovna konzumacija paradajza može dovesti do viših nivoa likopena u krvotoku, nudeći bolju zaštitu od oksidativnog stresa i nekih bolesti.
Rizik od moždanog udara se može smanjiti
Brojne studije su potvrdile da redovna konzumacija paradajza može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara, delom zbog visokog sadržaja likopena. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi sa najvišim nivoom likopena u krvi imaju 55 posto manje šanse da dobiju moždani udar od ljudi sa najnižim nivoom likopena u krvi.
Pročitajte još
Visok sadržaj kalijuma u paradajzu pomaže u regulisanju krvnog pritiska, dok vlakna pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Likopen u paradajzu takođe može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja snižavanjem LDL holesterola. Vremenom bi ova dnevna doza jedinjenja koja su zdrava za srce mogla doprineti boljem kardiovaskularnom zdravlju.
Foto: Shutterstock
Zdravlje kože se poboljšava
To je zato što kombinacija vitamina C, likopena i drugih antioksidanata koji se nalaze u paradajzu može pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja od sunca i čak može sprečiti neke znake starenja, poput finih bora i opuštene kože. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, koji održava vašu kožu čvrstom i mladom.
Mogli biste da poboljšate svoj vid
Paradajz je bogat izvor beta-karotena, koji je neophodan za održavanje dobrog vida. Pored toga, sadrže lutein i zeaksantin, dva važna antioksidansa koji pomažu u sprečavanju makularne degeneracije povezane sa starenjem. Makularna degeneracija povezana sa uzrastom je hronično stanje u kojem je oštećen deo mrežnjače koji se zove makula. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija paradajza može doprineti dugoročnom zdravlju očiju i potencijalno smanjiti rizik od određenih očnih bolesti, piše "Parade".
(Krstarica)