Без обзира на врсту и боју, парадајз је сада свуда. Сезона је овог сочног воћа које заправо сматрамо поврћем, а добра вест је да није само укусно, већ је и пуно есенцијалних хранљивих материја и антиоксиданата.

Један парадајз средње величине садржи само 22 калорије, али је богат витамином Ц, калијумом, фолном киселином, витамином К, бета-каротеном и другим хранљивим материјама. У наставку сазнајте како правилна конзумација парадајза утиче на наш организам.

Фото: Shutterstock

 

 

Повећава се унос антиоксиданата

Свакодневна конзумација парадајза може значајно повећати ниво антиоксиданата, посебно ликопена. Ликопен је каротеноид који парадајзу даје црвену боју. Такође се налази у другом воћу и поврћу, као што су лубеница, кајсије и папаја. Ликопен је познат по својој способности да неутралише штетне слободне радикале у телу, потенцијално смањујући ризик од одређених хроничних стања. Редовна конзумација парадајза може довести до виших нивоа ликопена у крвотоку, нудећи бољу заштиту од оксидативног стреса и неких болести.

Ризик од можданог удара се може смањити

Бројне студије су потврдиле да редовна конзумација парадајза може помоц́и у смањењу ризика од можданог удара, делом због високог садржаја ликопена. Једно истраживање је показало да људи са највишим нивоом ликопена у крви имају 55 посто мање шансе да добију мождани удар од људи са најнижим нивоом ликопена у крви.

Висок садржај калијума у ​​парадајзу помаже у регулисању крвног притиска, док влакна помажу у снижавању нивоа холестерола. Ликопен у парадајзу такође може помоц́и у смањењу ризика од срчаних обољења снижавањем ЛДЛ холестерола. Временом би ова дневна доза једињења која су здрава за срце могла допринети бољем кардиоваскуларном здрављу.

Фото: Shutterstock

 

 

Здравље коже се побољшава

То је зато што комбинација витамина Ц, ликопена и других антиоксиданата који се налазе у парадајзу може помоћи у заштити ваше коже од оштећења од сунца и чак може спречити неке знаке старења, попут финих бора и опуштене коже. Витамин Ц је неопходан за производњу колагена, који одржава вашу кожу чврстом и младом.

Могли бисте да побољшате свој вид

Парадајз је богат извор бета-каротена, који је неопходан за одржавање доброг вида. Поред тога, садрже лутеин и зеаксантин, два важна антиоксиданса који помажу у спречавању макуларне дегенерације повезане са старењем. Макуларна дегенерација повезана са узрастом је хронично стање у којем је оштећен део мрежњаче који се зове макула. Истраживања показују да редовна конзумација парадајза може допринети дугорочном здрављу очију и потенцијално смањити ризик од одређених очних болести, пише "Параде".

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: