Mnogi obožavaju ovaj recept jer je sasvim tradicionalan i prirodan, a može se konzumirati i samostalo, kao namaz na hlebu.
Potrebno je:
- 10 kg mesnate crvene paprike
- 500 ml ulja
- 3 kašike soli
- 3 kašike sirćeta
- 3 ljute papričice
Priprema:
Ispecite paprike na plotni ili u rerni. Onda ih stavite u velku šerpu i pokrijte. Pažljivo ih oljuštite kada se prohlade, pa im odstranite semenke i peteljke. Ostavite pulpu paprike da se dobro ocedi preko noći. Sameljite ih u secku. Zagrejte deo ulja u velikom loncu pa dodajte mlevenu papriku. Mešajte 2 do 3 sata na srednjoj vatri, dok se smesa ne zgusne i počne da "pucketa". Tokom prženja se postepeno dodajte ulje. Zatim posolite, i dodajte sirće, kao i mlevenu ljutu papričicu. Sipajte vruć ajvar u sterilisane tegle, pa svaku poravnajte kašikom i prelijte slojem ulja.
Foto: Profimedia
(Trpeza)