Ova pita je jednostavna za pravljenje, a posle nje budete dugo siti.
Testo za pitu:
- 600 g brašna
- 20 gr kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 350 ml vode
Sastojci za fil:
- 300 g sočiva
- 200 g praziluka
- 1 glavica crnog luka
- 400 g šampinjona
- so, biber
- mlevena začinska paprika
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U posudi sa litar i po vode stavite 300 g opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli, te zakuvajte. Zasebno propržite praziluk i glavicu crnog lukasa malo vode, pa dodajte seckane pečurke. Kada ispari sav višak vode, dodajte proceđeno i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. Posolite, pobiberite i začinite mlevenom začinskom paprikom. Brašno sipajte u činiju pa napravite udubljenje. U njega stavite kvasac, malo vode i jednu kašičicu šećera. Kvasac usitnite, pa dodajte kašičicu soli, oko 300 ml tople vode i zamesite testo na pobrašnjenoj površini. Zatim ga podelite na 10 do 12 manjih loptica. Pospite ih brašnom pa pustite 15 do 20 minuta da odstoje.Od svake jufkice napravite koru koja se stavi u tepsiju sa pak pairom, pa je bogato nafilujte.Stavite narednu koru , pa ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal.Pecite manastirsku pitu oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Pročitajte još
Foto: Profimedia
(Trpeza)